Hej Eric
Jag vet att särbegåvade barn kan bli klassade som ADHD- barn för att de är så understimulerade. Var kan man läsa mer om detta.
Nyfiken

Hej "Nyfiken"!
Att särbegåvade barn får diagnosen ADHD (jag antar att det är det du menar?) hoppas jag förekommer mycket sällan (förhoppningsvis aldrig). Det betyder att man gör en felaktig utredning med felaktig diagnos som resultat. Min erfarenhet är att utredningarna (tester, kunskap m.m.) kring neuropsykiatriska funktionshinder har blivit mycket bättre under de senaste åren och att felaktiga diagnoser minskat avsevärt.

Jag har inte sett några forskningsstudier som visar på att särbegåvade/understimulerade barn får diagnosen ADHD. Ni som är inne på sidan, skriv gärna in tips på studier som ev. har gjorts!
mvh Erik Wirkberg

PS Jag vill återigen påminna om att vi vuxna har ett ansvar om hur vi pratar/skriver kring diagnoser. Det finns inga ADHD-barn, DAMP-barn, Diabetes-barn m.m. Det finns barn med ADHD-problematik m.m. Det här är viktigt dels för att motverka att t ex skolkamrater använder diagnoserna som skällsord!

hej jag är en tjej som undrar om min kille har damp för så fort han blir retad och han är lät att bli arg så att han kan slå någon är det damp?

Hej!
Att man lätt blir arg och slår någon är inte lika med DAMP. För att konstatera om någon har DAMP måste man genomgå en omfattande utredning. Det finns kriterier som ska uppfyllas och det kan man bara göra vid en utredning på BUP, barnhabiliteringen el. dyl. Om du går in på Diagnoser uppe på den här sidan så ser du vilka dessa kriterier är. Titta gärna också på Tidigare inlägg - Utredning så finns där en beskrivning av en pojke som gjort en utredning.
Återkom gärna med frågor.
mvh Erik Wirkberg

Hej! Jag håller på att skriva ett specialarbete om aspegers syndrom. Och min fråge ställning är: Hur är det att vara förälder till barn med Aspergers? vet ni nått om asperger skulle jag bli gla
Hej!
Om du går in på nedanstående adress så hittar du information om Aspergers syndrom:

http://www.autism.se/html/fakta_asper.html

Kan du precisera lite om vad du vill veta? Jag kan tänka mig att det är svårt för en förälder att svara på så allmän fråga som "hur det är att vara förälder till ett barn med Aspergers syndrom".
mvh Erik Wirkberg
Hej...
Jag har ADHD. Jag är 22år och har just fått det diagnosticerat... Men jag undrar om det finns någon chans för mig att börja arbeta som dagisfröken. Går det bra. Jag är rädd för att jag låser mig när det händer nått.Typ att barn slår sig. Jag har en tendens att göra det i pressade situationer. Är det möjligt även för mig att träna bort det???
Mvh Sandra
Hej Sandra!
Jag har ingen erfarenhet av vuxna med ADHD som arbetar inom barnomsorgen. Min erfarenhet är att praktiska yrkesval oftast är bäst för de som har svårigheter med uppmärksamhetsförmågan. Ni som är inne på sidan, delge era erfarenheter till Sandra!
mvh Erik Wirkberg
Jag tycker att min 26 åriga sambo har ett FÖR eldigt humör, & att han inte kan resonera eller stå för sin sak.

Skulle vilja veta hur ADHD/ODD/Damp ter sig för äldre människor, och vad man kan göra för att förbättra situationen?

//Carina
Hej Carina!
Vad det gäller ouppmärksamheten så vet vi idag att den förblir ganska konstant, men att man lär sig hantera situationer på ett bättre sätt. Och därmed miskar också överaktiviteten och impulsiviteten. Sedan är ju alla som har ADHD-problematik lika olika varandra som andra som inte har problematiken. Det man har gemensamt är de här ovannämnda problemen, men med olika grad. Det man kan göra är att försöka hitta så mycket kunskap som möjligt kring ADHD/ODD/DAMP. Riksförbundet Attention (www.attention-riks.nu) har vuxengrupper som du kan ta kontakt med. Ni som är inne på sidan, skriv in tips till Carina!
mvh Erik Wirkberg
Hejsan
Jag har en sambo på 30 år som har diagnosen DAMP. Han får hjälp för den, men jag undrar vart man kan kommma i kontakt med flera anhöriga, det finns mycket funderingar hos mig angående livet och eventuella barn. Jag upplever att det endast är honom de hjälper, för jag känner mig ganska ensam som anhörig. Allt utbud jag hittar är endast för de med diagnos, men vi anhöriga då?

Helena Lindström
Hej Helena!
Ett tips till dig är att försöka med Riksförbundet Attention, och höra om deras "vuxensida" kan gå ut till de lokala föreningarna med förfrågningar om de kan ordna anhörigträffar.
mvh Erik Wirkberg
hej jag har i vecka fått diagnos adhd.Jag vet att min som har vissa problem med saker och har börjat förstå lite varför han gör som han gör.väntar nu mitt andra barn och är lite orolig hur det ska gå? några tips?
Hej!
Ni föräldrar som är inne på sidan, skriv in tips!
Hej jag har DAMP ADHD och jag trivs med det
Hej!
Du tycks ha hittat strategierna för att handskas med svårigheterna som DAMP/ADHD medför. Kan du skriva in och berätta?
mvh Erik Wirkberg
Hej! Jag undrar vad skillnaden är mellan ADHD och DAMP (och vad respektive förkortningar står för).
Tack på förhand! /Erik
Hej Erik!
Titta på svaret här ovanför till ADHD/DAMP.
mvh Erik Wirkberg
Hej Ulrika igen!
en sak som jag undrar när jag läste i ett par papper jag har fått tag i till mitt skolarbete. där det stod att i USA kallar dom ADHD och DAMP för samma fast dom använder oftast bara namnet ADHD och vi i norden använder oss mest utav ordet Damp, fast som jag har fattat det så är det ju inte samma sak?? eller är det jag som är helt ute och cyklar? nån som vet svara gärna i så fall.
//Ulrika
Hej Ulrika!
Du har alldeles rätt. Internationellt använder man oftast två diagnoser, AD/HD och DCD ("Developmental Coordination Disorder). I Sverige får de den sammanfattande diagnosen DAMP (som Christoffer Gillberg, Göteborg är upphovsman till och används i Norden).
mvh Erik Wirkberg
Vad är ADHD lite mer exakt???
Hej!
ADHD är en uppmärksamhetsstörning som innebär stora koncentrationssvårigheter och/eller hyperaktivitet med impulsivitet. Du kan läsa på de olika inläggen här på sidan så finns det mer uttömliga svar.
mvh Erik Wirkberg