Undrar hur man kan avgöra om personen har ad/hd genom att fylla i formulär,tester och samtal mm. GÖrs det ingen anna undersökning för att vara 110% säker. För att få en diagnos?  
Hej!
Om du menar om man kan ta t ex blodprov eller liknande för att fastställa diagnosen ADHD, så kan man inte det. Forskningsmässigt gör man laboratorieundersökningar, men kliniskt så är ADHD-diagnosen en s.k. symtomdiagnos (som så många andra diagnoser).
För att fastställa diagnosen ADHD görs omfattande tester, läkaren gör anamnesen m.m., psykologen en mängd tester (se nedan) och vid behov görs utredning av sjukgymnast, arbetsterapeut, specialpedagog m.fl.
Exempel på psykologtester:
1.Planering- och organisationsförmåga - t ex hur barnet planerar/lägger upp sitt arbete logiskt/systematiskt, hur barnet kan hämma sina impulser.
2.Förmåga att växla uppmärksamhet -  från en sak till en annan, t ex från lärare/tavla till bok/uppgift.
3.Minne - t ex komma ihåg längre berättelser /ord.
4.Helhets eller detaljtänkande - t ex om barnet fastnar i detaljer/förlorar helhetsperspektiv, om barnet missar viktiga detaljer.
5.Visumotorisk förmåga -  öga till hand koordination.
6.Språkliga tilläggsuppgifter -
7.Sagor och fria berättelser -
WISC-testet:
Information - kunskapsnivå/allmänorientering
Likheter - logiskt abstrakt tänkande, t ex sko + skjorta = kläder.
Artimetik - numerisk (matte) förmåga.
Ordförråd - verbal förståelse.
Förståelse - omdömesförmåga, hur barnet agerar i olika situationer.
Sifferrepetition - koncentrationsförmåga, uppmärksamhetsförmåga och minneförmåga.
Bildkomplettering - se helheter, utesluta oviktiga detaljer (görs på tid).
Kodning - öga hand koordination (görs på tid).
Bildarrangemang - förstå helhet och sammanhang, lägga bilder från fel till rätt ordning (görs på tid).
Blockmönster - bygga med klossar, kopiera utifrån bild (görs på tid).
Figursammansättning - lägga "pussel", om barnet får ihop bitarna logiskt (görs på tid).
Symbolletning - kollar uppmärksamhet, koncentration, snabbhet, perception (görs på tid).
Verbal förståelse - språklig förståelse.
Förvärvad förmåga - inlärd förmåga.
Spatial förmåga - rumslig orientering.
Sekvensierande förmåga - hur barnet lärt in en serie ord/siffror.
mvh Erik Wirkberg

Jag är en tjej som ska jobbar med barn.och just därför undrar jag om det är någon skillnad på damp och adhd..

Hej!
Om man tittar på diagnoskriterierna så delas svårigheterna upp i fem olika
områden vid DAMP:
A) Uppmärksamhet och Aktivitet
B) Grovmotorik
C) Finmotorik
D) Perception
E) Språk och tal
Svår DAMP : Problem inom samtliga områden.
Lätt till måttlig DAMP : Problem inom område A - i kombination med 1, 2
eller 3 av områdena B, C, D, och E.

ADHD delas upp i framförallt två olika områden:
Uppmärksamhet och hyperaktivitet (impulsivitet).

De här två diagnoserna går mycket in i varandra (ofta sätts ADHD/DAMP som
diagnos), t ex kan barn med DAMP ofta ha hyperaktivitetsproblematik och barn
med ADHD perceptionssvårigheter.
mvh Erik Wirkberg
Hej
Jag är idag 33år och mitt liv har kantats av strul och svårigheter sedan jag var barn. Har aldrig känt mig som alla andra när jag var barn, har blivit behandlad mot deppresion sedan tonåren (dom trodde mitt heta humör och mina vansinnesutbrott berodde på deppresion).
Äter fortfarande idag "lyckopiller".
Nu har jag familj och två döttrar och har fått en diagnos på min äldsta dotter som är 9 år, hon har AD/HD.
Jag känner igen mig i min dotter, det är som en repris på mitt liv. Har alltid haft svårt att sköta mina jobb och har varit arbetslös mesta delen av mitt liv och har därför börjat fundera på om jag också lider av något liknande.
Hur bär man sig åt som vuxen för att få en utredning? Min psykolog som medicinerar mig säger att "det finns ingen sjukdom som heter AD/HD utan är bara en benämning på stökiga barn".
Vore tacksam för svar
En som snart inte orkar med sammhället!
Hej!Jag tycker att du ska ta kontakt med din vårdcentralsläkare och berätta hela din situation.Be om att få en remiss till den instans som bäst kan ställa diagnos på dig,t.ex.vuxenpsyk eller vuxenhabiliteringen.Det finns också en intresseförening för de som har ADHD eller andra neuropsykiatriska problem den heter Attention.Gå in på deras hemsida och kolla om det finns någon lokalförening där du bor.Adressen år:www.attention-riks.se och klicka dig fram till lokalföreningar.Ta kontakt med dom så kanske dom kan tala om vart du ska vända dig i just din kommun.Hälsningar Anne-Marie R.
Hej
Jag känner igen mig i det du skriver. Jag är nu själv 30 år gammal o har haft strul, utbrott, och alltid haft svårt för att behålla vänner och jobb. Var dock i kontakt med psykolog redan som 7 åring och fick iofs ingen diagnos utan dom trodde det var min hemmiljö som var dålig (vilket den inte var). Precis som dig hamnade jag inom psykiatrivården i min senare tonår. Hade då hunnit bli deprimerad, eftersom jag inte "passade" in. Jag fick äta "lyckopiller" och ha samtal. För mig hjälpte det inte alls. Flyttade från staden för att börja om, tröttnade, flyttade, tröttnade. Sökt hjälp för en allt mer tilltagnde depprision, under alla år! Fått ngt nytt lyckopiller (som inte hjälpt ett dugg) provat Kognetiv terapi, you name it. Träffade en ung psykolog som upptäckte att jag under depressionens yta anatgligen hade Adhd, fick genom henne göra ett såkallat WAICS test (tror det hette så) och blev efter det remmiterad till en neuropsykolisk undersökning som jag ska börja snart! Väntatid!
en i den kommun jag bor i har dock vart närmare 2 år, men jag har via en bra överläkare äntligen fått Ritalina (ätit det i snart en månad)! Och den hjälper!! Jag blir mer fokuserad och orkar ta tag i saker. Nackdelen är att jag nu oxå sitter, 30 år gammal med dålig självbild, kass ekonomi och ganska så ensam! Alla andra har blivit "vuxna" och slått sig till ro.
Det du ska göra är att byta psykolog, han/hon du har är tydligen en trångsynt och bakåtsrävande person. Hänvisa honom till denna sidan eller till Attention Riks hemsida, så kommer han att se att man inte behöver vara barn för o ha ADHD problematik. (Puh, det blev långt).
Stå på dig o ge inte upp. Du har familj o en framtid. Det finns hjälp, även för oss gamla!!! :)

Mvh
Anders
Hej!
Känner också igen mig jag e 33år.
Separerade julas med gemensam dotter.
Blev inlagd på akutpsyk på jul i samband med sep.
Nu pendlar jag mellan vuxenpsyk o soc med deras utredningar ganska påfrestande.
Nu ska jag antagligen få genomgå en utredning så dom runt om mig fårstår mitt problem.
Har ofta fått höra bakom min rygg om jag är påverkad eller nått vilket inte är så kul!
Samtidigt va de "skönt" att få läsa inläggen att man inte e ensam. Det känns bra att skriva till personer som förstår sig på problemet.
Lycka till allihop!! Kupan
Jåååååååååhhhhh Orkar jävlar i de inte!! fick reda på de igår.. visste ju innan igentligen.. men nu fick ja de på papper .. FAN JÄVLA SKIT.........
Att man kastat bort hela sitt liv på o bråka o skita i skolan..när man kunnat få hjälp från början :S .. va hade ja varit för en om ja hade fått hjälpen direkt? :S hade ja studat till advokat då??? JA.. hade ja nog... :/ JÄVLA SKOLOR......!! hatar skolor..
fan va skolor e fuckade.. att dom inte kan fatta !? att dom inte ser hur de ligger till!!?
ja.. nu när ja vet... va ska ja nu göra då.. de e fan för sent..... 1 år kvar i skolan... o fått skit i 12 år ?!!? hur fan ska man orka .... ?? :S vill inte :(
hade ja verkligen gjort all skit ja gjort om ja fått hjälp innan ?? :S hade ja verkligen varit den fuckade jävla snuthataren ..... ?
Hur fan ska ja orka ?!
Ska ja kunna ändra mej på en vecka bara så.. bara för ja får hjälp nu .. ? :S ska ja verkligen bli den laglydiga snälla skötsamma killen ja igentligen kanske kunnat vara annars ???? ska börja ta koncerta om 1 vecka.. får se om det hjälper.. har läst här på forumet att det hjälper mycket iafall..

//18 åring me pajjat liv...
hej, jag förstår dig,, själv fick jag min diagnos som 41 åring,, lika illa de,, fast jag har vetat om det hela tiden,, jag undrar precis som du, vad skulle jag varit idag om jag fått hjälp tidigare,, jag menar,, är idag en ensam mamma med 6 barn,, tröttnat på allt,, killar, jobb, vänner bostäder mm.. håller med dig,, fuck the world
Jag har en son som troligen har adhd jag undrar vart man kan få hjälp och ställa en diagnos skolan har pratat om hjärter åtta sen han gick i tvåan nu går han i femman inget händer vi har själva sökt till bup där han har snart gått ett halv år händer inget där heller vet inte längre vart jag ska vända mig
Vår son går på 6-års, vi gick till skolläkaren. Hon skrev en remiss till ett basteamsom skall göra en utredning. Vi går också på Bup sen över ett år, där händer absolut ingenting. Dom är inte direkt för en utredning. Jag tror du får bäst hjälp från skolan, tjata, tjata. Kanske kan läraren hjälpa till att "trycka på". Det gjorde min sons "fröken"
När jag läser den här sidan så inser jag att vi inte är ensama med "annorlunda"barn Jag tror våran 11 åriga son har en lindrigare form av adhd/damp.När han var liten tog han aldrig ögonkontakt sov aldrig fick utbrott koncentrationssvårigheter problem med läsningen.Han klarar inte av förändringar, svårt att komma i håg saker.Vi går med honom på pub men vi känner att vi inte får någon hjälp där vi vill ha en diagnos. Nu vet vi inte vad vi ska vända oss.
Vi misstänker att vår 6 åring har ADHD, hans "fröken" håller med oss. Vi har gått på BUP i 1,5 år, där var dom inte alls pigga på utredning. Vi gick via skolläkaren sen, 8 dec träffade vi henne o han ska börja tester imorron, hans utredning görs av skolans basteam. Vi har fått jättemycket stöd av hans "fröken". Mitt råd, be skolan om hjälp, ställ krav, han måste ju vara i skolan.
Hej, jag undrar hur stor risken är att ens barn har ADHD om pappan har det?. Jag har 2 bran med en man som har ADHD, vi har separerat för situationen blev ohållbar för hans del då det blir mkt stress att leva med småbarn. Jag är orolig att nåt av mina barn får det. är det mer regel än undantag att barnen ärver detta?..orolig?
Hej orolig!

jag har forskat lite om detta. Ärftligheten spelar en dominerande roll när det gäller förekomsten av AD/HD vilket innebär att flera personer inom samma släkt ofta har likartade svårigheter. 80% av barn med AD/HD har släktingar med likartade problem.

MVH skrållan
Hej!
Jag letar förgäves efter information om "Trots syndrom", en diagnos där svårigheter att underordna sig är ett framträdande drag. Vet någon vart man kan finna information om detta eller om Ni själva kan något om diagnosen så är jag tacksam om ni mailar till mig. Tack på förhand! /Jennie <jennie.nilsson@forshaga.se>
Trotssyndrom (ODD - "Oppositional Defiant Disorder")...kan ofta förväxlas och förekommer ibland i kombination med ADHD. Till skillnad från ADHD/DAMP som till stor del orsakas av ärftlighet och medfödda skador, är orsakerna till att ett barn utvecklar trotssyndrom mera miljöbetingade:
· omgivningens bemötande,
· barnets personlighet,
· föräldrarnas personlighet,
· händelser/erfarenheter i livet.
Minst 4 av nedanstående kriterier ska ha varat i minst 6 månader:
1. Tappar ofta besinningen.
2. Grälar ofta med vuxna.
3. Trotsar ofta aktivt vuxnas regler.
4. Förargar andra med avsikt.
5. Skyller ofta på andra.
6. Lättretad och stingslig.
7. Arg och förbittrad.
8. Hämndlysten och elak.
OBS! Kriterierna ska endast anses vara uppfyllda om beteendet förekommer oftare än vad som är typiskt för barn i samma ålder och utvecklingsnivå.
Forskningsstudier visar att medicinbehandling (centralstimulantia) är som enskild behandlingsform den mest effektiva behandlingen vad det gäller ADHD-problematik, medan psykologisk behandling i form av kognitiva-beteendeterapeutiska metoder är den mest effektiva behandlingen vid Trotssyndrom.
mvh Erik Wirkberg
Uppförandestörning (CD - "Conduct Disorder")...
ett upprepat och varaktigt mönster av beteenden (kan ofta förväxlas och förekommer ibland i kombination med ADHD) som innefattar
- kränkningar av andras grundläggande rättigheter,
- eller för åldern grundläggande sociala normer och regler.
 
Kriterier -
Minst 3 symtom ska ha förelegat samtidigt under 12 månader.

Aggressivt beteende mot människor och djur:
01. Hotar, trakasserar eller förödmjukar ofta andra.
02. Påbörjar ofta slagsmål.
03. Har använt något vapen.
04. Fysisk grymhet mot annan person.
05. Fysisk grymhet mot djur.
06. Stöld under direkt konfrontation med offret.
07. Tvingat någon till sexuellt umgänge.

Skadegörelse:
08. Anlagt brand.
09. Avsiktligt förstört andras egendom.

Bedrägligt beteende eller stöld:
10. Inbrott.
11. Ljuger ofta.

Allvarliga norm- och regelbrott:
12. Olovandes ute på nätterna.
13. Rymt hemifrån.
14. Skolkar ofta

mvh Erik Wirkberg
Min son har fått diagnos DAMP med beteendestörning, så långt är allt i sin ordning. När jag läser om ODD samt CD, stämmer detta också in på min son. Vet läkarna om att dessa former av funktionshinder finns?
Hej!
Att psykiatriker inte skulle känna till att ODD och CD finns, är för mig en närapå omöjlig tanke! Har du pratat med dem om att du har tankar åt det hållet?
Om du går in på vår sida "Forskning" så hittar du ett par forskningsstudier kring just ODD/CD.
mvh Erik Wirkberg
Skulle vilja veta om trotssyndrom och serootonin. Finns det ett biologisk samband mellan aggresivitet och låg serotonis nivå? I sådana fall kan denna nivå påverkas av miljön eller är den medfödd?
Hej!
Forskningsstudier visar på att det finns samband mellan aggressivitet och brister i serotoninhalten. Olika substanser "fluerar" i hjärnan och är det brister i någon av substanserna (t ex i serotonin, dopamin) påverkar det de olika systemen i hjärnan och det i sin tur påverkar t ex retligheten, uppmärksamhetsförmågan. Det är också klarlagt att brister i de olika substanserna är ärftligt betingade, men givetvis förvärras svårigheterna för barnet om miljön också är bristande. Vid nedsättning i uppmärksamhetsförmågan visar forskningsstudier på att tex signalsubstanserna noradrenalin och dopamin har en avgörande roll den "sänkta vakenhetsgrad" som barn med ADHD har.
Ni som är inne på sidan, skriv in era kunskaper kring biologins betydelse vid aggressivitet, uppmärksamhetsförmåga m.m. 
mvh Erik Wirkberg
PS Serotoninkoncentrationen har visat sig vara kopplad till koncentrationen av Omega-3 fettsyror, varför det är tänkbart att fiskolja t ex vid depression verkar genom samma mekanismer som vissa nya mediciner, nämligen genom att öka serotoninkoncentrationen i hjärnan DS
Hej!
jag undrar hur kan foraldrar behandla sina barn med trotssyndom?
Hej!
Till skillnad från ADHD/DAMP som till stor del orsakas av ärftlighet och medfödda skador, är orsakerna till att ett barn utvecklar trotssyndrom mera miljöbetingade:
· omgivningens bemötande,
· barnets personlighet,
· föräldrarnas personlighet,
· händelser/erfarenheter i livet.

Min erfarenhet är att det är svårare att hjälpa barn som utvecklat trossyndrom, att det tar längre tid för barnet att få kontroll på tillvaron än vid ADHD-problematik. Men man kan mildra problemen för barnet genom att använda förstärkningssystem som höjer motivationen, som gör att barnet hinner med i de vardagliga situationerna och får lyckas (ofta!).

Min erfarenhet är också att man måste vara mer "sträng" i systemet vid trotssyndrom. Ibland har vi gjort så att barnet blir av med favörer som han redan har, för att få dessa som belöningar undan för undan (men det är sällan vi måste gå så långt). Hör gärna av dig på erik@wilu.se så skickar jag några sidor ur min bok om hur man kan lägga upp ett förstärkningssystem.

Ni som är inne på sidan, skriv in tips!
mvh Erik Wirkberg
Hej! Jag har en snart 18-årig dotter och hennes beteende stämmer in på många av dessa bokstavs-diagnoser. Fick höra om ODD och CD, det stämmer nästan exakt in på hur vi/hon har det. Hur kan man gå tillväga för att utreda eller få svar om det här? tacksam för svar..
Hej!
Utredning och behandling för vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder finns i mycket liten omfattning fortfarande. Du kan gå in på följande adress http://www.slpo.sll.se/neuropsyk/ . Där finns personer du kan ta kontakt med och höra vad som finns just i er hemort.
mvh Erik Wirkberg

Är ADHD en hjärnskada?

Nej, ADHD är inte en hjärnskada, utan en lägre aktivitet i vissa system i hjärnan. Det är därför det klassas som ett funktionshinder och inte en hjärnskada.
Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg

Hej
Hur kan man få två diagnoser som adhd och lindrigutvecklingsstörning. min 14 åriga son har adhd sedan 8 års ålder och vid 13 års ålder lindrig utvecklingsstörning.

Hej
Det är inte ovanligt att man får fler diagnoser. Det som slår mig av det du skriver är att din son har fått diagnosen lindrig utvecklingsstörning sent i livet.
Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg

Jag är orolig för min son, tror att han har lätt adhd. Jag undrar om svårigheter med att komma ihåg att gå på toaletten är ett symtom på adhd - eller att kissa i sömnen. Han är 9 år. Mvh Gunilla

Hej Gunilla
Att inte komma ihåg att gå på toaletten/kissa i sömnen är inga kriterier för ADHD.
Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg

Hej!
jag har en 7-årig pojke, som uppvisar många symtomer som finns hos ADHD-barn.
Kan han ha ADHD, men att det isåfall inte visas i skolan.
Det han uppvisar i skolan är att han är helt fokuserad på skoltid, men sedan när han kommer hem så brakar allt, han är uppvarvad, utagerande, vissa inslag av tvång.
Men eftersom skolan ej ser några tecken så får vi inget gehör från dem eller heller någon medkänsla för vår situation.
Vi går på Bup.

Ledsen mamma.

Hej ”ledsen mamma”
Jag träffar många barn som har ADHD och orkar hålla ihop sig i skolan. Det är oftast yngre barn, men ju äldre dem blir och kraven ökar blir det svårare för dem.
Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg