HEJ ÄR EN MAMMA SOM HAR EN SON PÅ 6ÅR OCH HAR ADHD. JAG UNDRAR OM DET FINNS NÅGON SOM KAN TALA OM FÖR MIG OM EN BRA MEDICIN MAN KAN ANVÄNDA. HAR PROVAT EFALEX FUNKA EJ. GURKÖRTSOLJAN FUNKADE HELLER INTE.HAR HÖRT OM JOHANNERSÖRT FINNS DET NÅGON SOM PROVAT ELLER ANVÄNDER DET. MVH PIA

Jag har faktiskt testat Johannesört och jag kände mej lugnare och lite mer koncentrerad..

Dessutom äter jag mycket koffeintabletter och av nån annledning så blir jag betydligt stillsammare och lugnare då jag får i mej det. Har ingen aning om hur det kan komma sej, för det borde egentligen vara tvärt om..
Kanske inbillning..=)

Hej Pia!
Det finns få forskningsstudier gjorda på hälsokostpreparat och ADHD-problematik. Och det beror mycket på att det inte går att ta copyright på preparaten. Det finns studier gjorda på Efalex som visar att den hjälper många gånger mot "pålagringarna" (reducerar ångest m.m.), men inte så mycket mot just ADHD-problematiken. Där är det centralstimulerande medicin som har bäst resultat.

Ni som är inne på sidan, skriv in era erfarenheter till Pia!
mvh Erik Wirkberg

Har läst lite på nätet om fettsyror (Efalex bl a). Jag snubblade då över en bok på engelska som heter The A.D.D. Nutrition SolutionT, Marcia Zimmerman. Jag undrar nu om den finns översatt till svenska eller om det finns någon annan bok som handlar om "bra mat" för "ADHD-barn"?

M H J-son

Hej "M H J-son"!
Jag kontaktade Marcia Zimmerman som beklagar att boken "The A.D.D. Nutrion Solution" inte finns översatt till svenska, men ska ta upp det med sin förläggare.
Ni som vet om bra böcker om "bra mat" för "ADHD-barn", skriv in tips till oss!
mvh Erik Wirkberg
Kan det här vara något det handlar om fettsyror
Hej!
Tack för länktipset. Ni som är inne på sidan, skriv in fler tips om sidor som handlar om fettsyror.
mvh Erik Wirkberg
Gurkörtsolja?? Finns det någon med erfarenhet av detta?
Hej!
Inget av de barn jag har eller arbetar med har haft gurkörtsolja, men många äter Efalex. Det finns studier gjorda på att Efalex hjälper i många fall vad det gäller t ex minskad irritablitet och läs- och skrivhastigheten.  Gurkörtsoljan innehåller ämnen som kroppen omvandlar till andra ämnen som huden behöver för att kunna fungera bra. Bristen på dessa ämnen påverkar hudens smidighet, gör att huden tål ljus sämre, att huden blir lättare torr.

Om du vill kan du gå in nedanstående länk för mer information:
http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=1504
mvh Erik Wirkberg
Hej!
Jag gav min son gurkörtsolja och det fungerade mycket bra han blev mycket lugnare. Tyvärr fungerar det inte på alla barnen. Man testar i 3 Veckor sen märkar man om barnet blir lugnare.Fungerar på 40% av barnen.Något som däremot är viktigt är kosten. Barnen kan bli mycket lugnare om man ger dom rätt kost,och tvärtom om man ger dom fel så kommer dom igång.
Ha det bra Ralph
Vad är rätt och fel kost!!??
Annette
Hej
Har en son på 10 år med "lätt"ADHD och ska börja med medicin snart,undrar om någon prövat naturläkemedlet Efalex?Vad blev resultatet och hur lång tid tog det?
Tar det lika lång tid för exp. Ritalina att verka?
MVH
Jessica
Hej Jessica!
Det är många som har provat Efalex och alldeles nyss publicireades en ganska stor forskningsstudie från England i svenska tidningar. Den gav mycket bra resultat och jag tycker absolut att ni ska pröva. Det är inga problem att ha Ritalin och Efalex samtidigt, jag skriver det för det är några som har frågat.

Ännu är det bara ett fettsyrepreparat som man kan få på recept (dock ej Efalex). Kruxet är att det är dyrt och att det oftast tar relativt lång tid innan man märker om det ger effekt (men i gengäld är det bara bra att äta dem hur som helst). Vad det gäller Ritalin så verkar det mycket snabbare, från några dagar till ett par veckor.

Ni som är inne på sidan, skriv in era erfarenheter här!
mvh Erik Wirkberg
"Ny forskning visar att essentiella fettsyror är direkt involverade i problemområden som dyslexi och överaktivitet och att näringstillförseln av dessa fettsyror kan vara helt avgörande för en normal utveckling."
Dr med sc L. Lindmark Näringsråd & Näringsrön,jan 1999

"...subjects with lower compositions of total n-3fatty acids had significantly more behavioral problems,temper tantrums,and learning,healt,and sleep problems than did those with high proportions of n-3fatty acids."
JohnR Burgess,Laura Stevens,Wen Zhang,Louise Peck,American Journal of Clinical Nutrition. Vol.71,No.1,327-330,January 2000
Hej!
Tack för informationen.
mvh Erik Wirkberg
Personer med ADHD/DAMP m.m. har ofta även en obalans i neurotranssmittor-systemet.Dvs.lågt serotonin och betaendofinnivå, men är även känslig för blodsockersvängningar. Så förutom den klassiska medicineringen och behandligen,kan det vara till nytta att äta balanserad kost med protein,fett och långsama kolhydrater.Helst fleromättad fett med mycket omega 3.(finns i fisk och kött från Krav-djur). Aminosyran Tryptofan (finns i animalier tex,kött,mjölk)är råvara till serotonin.
Genom att äta komplexa kolhydrater,tex fullkornprodukter,rotfrokter,grönsaker och att utesluta socker så långt som möjligt undviker man problem med betaendofinet(en substans som styr välbefinnandet,sjävkänsla)Erik Wirkberg vad tror du om att skriver ut tryptofan på recept?
Mvh Heike
Hej Heike!
Forskningsstudier visar precis som du skriver på att det finns samband mellan aggressivitet och brister i serotoninhalten. Olika substanser "fluerar" i hjärnan och är det brister i någon av substanserna (t ex i serotonin, dopamin) påverkar det de olika systemen i hjärnan och det i sin tur påverkar t ex retligheten, uppmärksamhetsförmågan.

Som svar på din fråga så är jag inte så insatt vad det gäller Tryptofan. Jag vet att den används ibland vid sömnstörningar och nedstämdhet, men hur den hjälper barn med ADHD-problematik har jag ingen erfarenhet av.

Kom gärna med synpunkter.
mvh Erik Wirkberg
 
Var kan man köpa gurkörtsolja för invärtes bruk (obs ej hudvård utan för att sväljas, kapslar el olja)? /Sofie
Hej Sofie!
Det finns att köpa i de flesta hälsokostaffärer, men även på nätet som jag har hört är billigare. Jag har tyvärr ingen adress. Ni som är inne på sidan, skriv in tips till Sofie!
mvh Erik Wirkberg
Hej!

Erik skrev att det finns ett fettsyrapreparat som går att få på recept och jag undrar vilket. Min tonårsdotter har haft väldigt god hjälp av Omega-3 för sin depression och det är väldigt synd att det inte går in i högkostnadsskyddet för mediciner. Hon äter ett preparat som heter E-EPA i kombination med sin antidepressiva medicin (fluoxetin). Nu är depressionen i stort sett helt borta men hon har kvar problem med organisation,
koncentration, planering mm som gör att vi misstänker att det kan finnas en ADHD-problematik i botten som vi missat tidigare, men det har tyvärr inte fettsyrorna hjälpt mot.
Hälsningar
Bitte
Hej Bitte!
Preparatet som man kan få på recept heter "Pikasol forte" (kapslar, Omega-3). Den ingår inte i högkostnadsskyddet, men blir billigare. Exempelvis kostar 120 st. kapslar c:a 240:- utan recept, mot med recept 205:-.

mvh Erik Wirkberg

Hej.
Jag har en pojk som är 9 år. Har provat efalex i 7 mån.Han har diagnos Adhd.Det har varit mycket positivt.Nu ska vi sluta med Ritalina SR. Brith-Inger
Hej Brith-Inger!
Vad skönt att det går bättre för din son. Vi pratar alltid om att det inte är medicin, hälsokost m.m. som gör att det går bättre för barnen. Utan det är barnen själva som kämpar och det andra kan ge förutsättningar för barnet att använda sig av sina resurser.

mvh Erik Wirkberg
Hejsan. Är mamma till en 7 årig dotter med ADHD & Autistiska drag.
Har fått tipps om Efalex från hälsokosten ngn av er som provat detta?
Gav det resultat?
Hejsan!
Det finns mycket lite forskning gjort på det här med fettsyror (det finns studier som säger att 30% av barn med ADHD får en viss förbättring i sitt dagliga liv). Det beror nog tyvärr till stor del på att det inte går att få copyright på naturläkemedel, dvs att man inte kan få patent på dessa. Av de barn jag arbetar med (svårartad ADHD-problematik) är det väldigt få som har blivit hjälpta av t ex Efalex vad det gäller ADHD-symtom, men några barn har mått bättre vad det gäller "kringliggande" symtom som t ex taktil överkänslighet (överkänslighet mot lätt beröring). 
Skriv gärna in era erfarenheter vad det gäller fettsyror. Och du som skrev in inlägget om Efalex, gå gärna in på H11-Tjejer där det finns en mamma som söker tips hos andra föräldrar med just tjejer som har neuropsykiatriska funktionshinder.
mvh Erik Wirkberg 
vi har provat glandin 25 i 1 år nu och har märkta att man måste sluta i 1-2 veckor för att få effekt igen det verkar som om kroppen vänjer sig

hoppas att det funkar för dej
Är det någon som använder eye q mot ADHD ?
Hej!
Min dotter som fyller 15 år i vår har ätit Eye-Q i 3 år. Vi märkte skillnad nästan direkt när det gällde hennes humör. Inte alls lika lättretlig längre. Vi tyckte också att läsningen blev bättre. Men något botemedel är det inte, men man är glad för varje liten sak som underlättar. I början ska man äta 6 tabletter per dag och sedan minska det till 2 tabletter. Det funkade inte alls, så hon åt nog 6 tabletter varje dag i ett par år. Det tredje året gick det att trappa ner och nu funkar det bra med 2 tabletter. Om det har med att hon blivit äldre eller inte är ju svårt att säga men sluta helt gör vi inte, så nu får hon äta dem om inte annat för hälsans skull. Eye-Q är ju ganska dyrt så har du möjlighet att själv eller få någon annan att handla åt dig så är de billigare i England. Man kan också ha tur här i Sverige och få rabatt om man tex köper 10 burkar åt gången.
Mvh Ann

Hej. Har ni möjligen en svensk översättning av den stora
engelska forksningen (helst en sammanfattning) om fettsyror?
Vet att Christopher Gillberg börjat göra en svensk studie med anledning av de bra resultaten i England?

Undrar Lena

Hej Lena
Jag har inte fått tag på någon översättning. Ska hör mig för hos andra och om vi får tag på den sätter vi ut den på hemsidan, på ”FORSKNING”
Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg

Efalex
Vi har börjat ge Efalex till vår 5-årige son. Har hört att det tar ganska lång tid innan den ger "resultat". Är det någon som vet på ett ungefär hur lång tid det tar innan man märker en eventuell skillnad?

Hej
Man säger att det kan ta upp till 3 månader innan man kan se ”resultat”.
Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg