Hej,

Jag är mamma till en elvaårig pojke som har adhd. Jag undrar om det finns något dataprogram (mjukvara) i geografi (Sverige, Europa, eller hela världen) som presenterar länder och städer osv. på ett sånt sätt att en rastlös och energisk kille kan ha uppmärksamheten kvar på skärmen. Han är klipsk och duktig på att läsa men orkar inte läsa "tråkiga" geografiböcker.

Tacksam för ett svar
mvh Kristiina

Hej Kristiina!
Ett datorprogram som har hjälpt ett par barn i 7-8 års åldern att komma igång med skolarbete är Minimedia - "Ett läsäventyr", från Liber Multimedia (ISBN 21-94398-2), manus: Lena Hultgren och Birgit Eriksson. Liber hittar ni på www.liber.se Om det finns just geografi med i detta program vet jag ej. Ett tips kan vara att kontakta Folke Bernadottehemmet som har dataprogram till salu, adressen dit är
www.fbh.nu
Skriv in tips om ytterligare böcker, datorprogram m.m. som ni vet har hjäpt barnen till läs- och skrivfärdigheter (ange gärna ålder på barnet när ni skriver in tipset).
mvh Erik Wirkberg 

Specialpedagogiska institutet i Göteborg har ett kartmaterial som är enkelt och "utbyggbart". Kontakta www.sit.se så kan du läsa om läromedel där även kartmaterialet - "papperversion" och CD för datorn finns. Än så länge finns alla Sveriges landskap och Norden men hela världen är målet för materialet. Hälsar Karin

 Hej!
Min son är 14 år och är svårmotiverat i skolan. Han vill inte skriva och läsa. Har kämpat för att han ska får hjälpmedel till bärbardatorn.Nu kommer han att får efter jullovet. Undrar om ni har bra tips som jag kan framföra i resursskolan där han går i åttan.Hans toureete är tvångstankar fula ord som bara kommer.Hoppas du kan hjälpa mig. Mail adress är:  beata.ottosson@telia.com
MVH/Beata

Hej Beata!
De här tipsen till skolpersonal är generella, man ska alltid göra en ordentlig analys som utgår från det enskilda barnet.

1. Ljuden/rörelserna kan bli irriterande / problem för undervisningen. Det är viktigt att komma ihåg att ticsen sker ofrivilligt. Reagera inte med ilska eller irritation!

2. Reagera i en oönskad situation genom att tala om hur eleven ska göra istället för vad han gjorde fel.

3. Ge elever i skolan kunskap om vad tics är (förebyggande för att slippa att andra retar eleven).

4. Låt eleven få möjlighet att lämna klassrummet under korta perioder till en avskild plats för att släppa fram ticsen i (minskar symptomen och ökar koncentrationen i klassrummet).

5. Låt eleven göra prov, repetera uppgiften m.m. i ett enskilt rum (då förbrukar inte eleven kraft på att t ex hålla tillbaka ticsen i klassrummet).

6. Vid svårigheter med muntliga framförande undvik det ett tag, använd t ex bandspelare istället (stressande situationer ökar oftast tics).

7. Låt eleven redovisa skriftliga rapporter muntligt eller via bandinspelning direkt till dig.

8. Ge bara en eller två instruktioner i taget. Om eleven fastnar i uppgiften - byt arbetsuppgift, ge en kort paus eller en skiva med hål i (där bara ett ord syns i taget).

9. Undvik att placera eleven vid fönster m.m. (där det finns distraktioner).

10. Dela upp läxan i tre delar - skicka en del per dag via E-mail, eleven gör den på datorn hemma och skickar tillbaka läxan till skolan, skriver ut den morgonen efter i skolan och lämnar den till läraren.

Det här var bara några tips. På Svenska Touretteföreningens sida (www.tourette.se) finns bra sidor att titta på. Och så har vi på BUP, Uppsala en E-bok om tourette utlagd (den är skriven av Henrik Pelling och Kenneth Nilsson). Adressen dit direkt är http://www1.uas.se/lul/uas/psyk/bup/ext/tourette/tourette.htm

Ni som är inne på sidan, skriv in skoltips!
mvh Erik Wirkberg
Hej.Jag har en pojke på 8 år med AD/HD. Han har även svårt att lära sig skriva och läsa och tycker att allt som har med skolan att göra är hel kass. Men jag kom på en ide hur vi kanske skulle kunna få honom mer motiverad att öva sina läs och skriv-(på dator) färdigheter. Genom att använda en scanner (300-500:-)så kann han själv lägga in bilder och göra egen text och på så vis göra egna böcker, reportage mm.mm.                       
 Mamma Monica
Hej Monica!
Tack så hemskt mycket för den idén! Barn som har ADHD/DAMP behöver olika idéer till att klara av sin vardag mer än barn som inte har ADHD/DAMP. Detta för att få förutsättningar att klara av det som krävs både i skolan och hemma. Därför är sådana här tips mycket värdefulla att sprida.
Kom gärna med fler idéer och ni som är inne på sidan, skriv in liknande tips!
mvh Erik Wirkberg

 
Det är kanon med datorer och det stöd dom kan ge våra "bokstavsbarn". Själv har jag investerat i en "skrivplatta" med penna som är kopplad till datorn. Här har nu min son till viss del fått tillbaka intresset både för att skriva och rita. (Finns bl.a. på Clas Ohlson för ca. 700:-)
/Anders
jag tackar för tipset! Min son är också 8 och är inte ett dugg intresserad av att skriva och läsa, men älskar datorn! Kram Anna
HEJ!
Jag har hört att, det ska finnas en speciell sittkudde för barn som har svårt att sitta still, som är särskilt lämplig för barn som har Damp/ADHD och har svårt med att "kontrollera" sig.   Vore tacksam för svar om ni vet någon firma som säljer detta.
Specialpedagog Agneta Johansson
Lilla Järnåkraskolan LUND  
e-mail: agnetaml@telia.com
Sittkudden hittar du hos en firma som heter "kom-i-kapp" i Varberg.
På deras hemsida kan du beställa katalog:
http://www.komikapp.se

Sittkudden som egentligen heter "bolldyna" är en dyna fylld med plastbollar som "piggar" upp den mest trötte och okoncentrerade unge! Min son sitter numera som ett tänt ljus i skolan. Den är något helt fantastiskt!

Hälsningar Sanna