VI ÄR TVÅ TJEJER SOM SKA SKRIVA ETT UPPSATSARBETE OM BARN MED DAMP/ADHD OCH DERAS FRITIDSVERKSAMHET OCH MÖJLIGHETER, VI UNDRAR OM NI HAR NÅGRA TIPS OM FRITIDSVERKSAMHETER OCH VILKA MÖJLIGHETER SOM FINNS. VI SKULLE ÄVEN VILJA VETA HUR MAN SOM FÖRÄLDER REAGERAR DÅ DIAGNOSEN STÄLLS?
Vor bra om ni la ut er e-mail adress och vad ni heter. Inte skall svaren vara till allmän beskådan?
Hej!
Vad bra att ni valt att skriva om ADHD/DAMP! Kunskapen är fortfarande liten på många håll kring de här diagnoserna och på det här sättet hjälper ni till att sprida kunskap. Ni kan gå in på HEM och ovanför där ("Fritid") försöker vi samla fritidsaktiviteter för barn med neuropsykiatriska funktionshinder.

Ni som är inne på sidan, skriv in fritidstips och hur ni upplevt att ert barn har fått diagnos!
mvh Erik Wirkberg

Min son fick diagnosen ställd när han va ca 7 år då har jag kämpat för hans rättigheter sedan han va 4 år. Jag blev lättad och rädd då jag inte visste om hur det skulle gå i skolan om vi skulle få rätt hjälp m.m idag är han 9 år och går i vanlig skola och i en mindre klass med spec.lärare det funkar bättre och bättre men jag som förälder har fått slita mycket för min rätt och gör fortfarande.Min son går på vanligt fritids och utövar innebandy som går bra nu.

Hej!
Min dotter som blir 17 år nu i maj har precis fått diagnosen adhd. Jag känner mig oerhört lättad, nu har jag äntligen fått förklaring till varför hon inte varit som "vanliga barn". Nu försöker vi se framåt och försöker inte tänka på varför ingen tidigare sett hennes problem. Har många gånger tänkt för mig själv att Bella har "en släng av damp" men aldrig uttalat detta högt. Ser äntligen en framtid för Bella!

Annelie

hej jag håller på med ett projket där jag skriver om barn med adhd. har ingen erfarenhet av detta men har läst böcker och sett filmer och har blivit väldigt intresserad av detta ämne. nu undrar jag om det är någon som har lust att berätta lite hur det är att ha ett barn med adhd och hur det går till när det fast ställs att barnet har adhd. och hur det är att leva med ett barn som har adhd. detta är ett skolarbete som jag och min kompis skriver om som slutarbete innan studenten. vore väldigt tacksam om någon skulle vilja svara på dessa frågor jag har ställt och berätta lite mer. ni kan nå mig på E-mail: arne@mbox380.swipnet.se
vore orehört tacksam att få veta mer om detta av någon som lever med detta funktionshinder
// Ulrika
Hej!
Jag är en mamma på 37 år och har en son på 10 år som har ADHD. För att lära mig mer, så läser jag just nu Barnpsykologi på Umeå Universitet. I kursen ingår att skriva en uppsats, jag har valt att fördjupa mig i ADHD. Nu söker jag med ljus och lykta efter familjer i hela Sverige som kan tänka sig att hjälpa mig med min uppsats. Genom att svara på några frågor. Har ni ett barn med diagnos ADHD och som är ca 6-12 år, så tveka inte utan hör av er till mig.
E-post: annasol@passagen.se

All redovisning kommer att ske anonymt. Sista svarsdag 30 april. Tack på förhand! :0)
MVH Anna
Heej!!
Har en liten fråga:
det är så här att jag går sista året på handels programmet och vi gör projektarbete jag undrar hur jag ska kunna knyta i hop mitt arbete om ADHD med handel?
skulle gärna vilja ha din hjälp
Hej!
Kan du återkomma med mer specifika frågor?
mvh Erik Wirkberg
hej jag håller på med ett skloarbete om utvecklings störda men jag finner inget bra fakta.Jag undrar om ni kan hjälpa mig?//sara
Hej Sara!
Du kan kolla in på FUB:s hemsida (www.fub.se), det finns mycket information där och du kan ta kontakt med dem om var du kan hitta specifik information. FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning.

Lycka till med skolarbetet!
mvh Erik Wirkberg
Hej!

Mitt namn är Kristina och jag läser Handikapp och rehabiliteringsvetenskap vid Malmö högskola.
Jag undrar om det är någon som skulle vilja hjälpa mig med att besvara några frågor som jag har sammanställt?

Jag skulle bli så tacksam!

Här kommer följande frågor:1 När fick du diagnosen ADHD? Vem var det som uppmärksammade det?

2 Om det var i skolåldern,fick du någon hjälp i skolan?

3 Märkte du själv att du var annorlunda än övriga barn i klassen? Hur?

4 Om du går under medicinering, när började du med det? Vilken slags medicin?

5 Vad var effekten av medicinen? Hur upplevde du skillnaden?

6 Förutom medicin, har du testat någon alternativ metod och i så fall vad?

7 Hur är det att leva med ADHD som vuxen?

8 Om du arbetar, är det några slag arbetsuppgifter som är svårare än andra?

9 Tycker du att det har blivit lättare att leva med ADHD med åren eller har det blivit svårare?

10 Berättar du för nya människor som du lär känna att du har ADHD ?

11 Till sist, finns det något man som kamrat eller familjemedlem kan tänka på eller göra för att underlätta för dig som har sjukdomen?

tack på förhand.

med vänlig hälsning Kristina
Hej!mitt namn är Paula och går sista året på gymnasiet i barn och fritid.och i ämnet människor i behov av stöd så har vi fått i uppgift att ta göra ett arbete om ADHD/Damp så jag har percis läst de ni har skrivit så jag undrar om ni möjligvis kunde hjälpa mig om hur det är att ha anhöriga eller ha ADHD/Damp?vore väldigt tacksam om ni kunde ge mig svar på min fråga. Tack på för hand.
Hej Paula!
Jag har ADHD/DAMP och jag går första året på gymnasiet nu. Jag kan tala om för dig att jag har inte haft det lätt.Jaah har ända sen jag var liten och började på dagis varit mobbad och trakaserad över att jag har ADHD/DAMP. jag har alltid varit överaktiv och haft svårt att kontrollera mig sjävl.Och det har varit svårt för mig på alla möjliga sätt.
I dag så är det ingen som tror mig när jag säger att jag har ADHD/DAMP. Alla som juag har träffat tror att jag ljuger för jag är lung i dag och beter mig som vilken annan vanlig tonårstjej gör. Men jag själv vet att jag inte är som alla andra även fast jag har fått ett väldigt bra stöd i lågstadiet,som tyvärr gick åt helvete om man får säga så,när jag flyttade och började högstadiet i en ny skola. Att ha ADHD är ibland skitjobbigt, när man har t.ex gymnastik och klassen gör något så kan man inte vara med även fast man vill för man kan helt enkelt inte. Och lärarna som tror man är en slöfock för att det går åt skogen på proven. Lärarna som inte tror att man har pluggat utan bara har skitit i det. Det är sådant som många bara i dag får stå ut med och även jag för att vi har ADHD.
Detta är lite av min vardag.
Det skulle vara väldigt roligt att höra hur en annan utan ADHD ser på det.
Hoppas du får en bra dag
Mvh Tina
Hejsan!
Läser sista terminen på lärarhögskolan och skriver nu min c uppsats! Jag har valt att konsentrera mig på barn med damp och adhd och skulle vara väldigt tacksam om det finns någon förälder eller lärare som vill ställa upp på lite frågor.
Ni blir givetvis anonyma, inga namn nämns!
Tycket att detta är så viktigt för mig som lärare att känna till så att jag kan hjälpa mina elever på allra bästa sätt. Därför skulle det ju vara så himmla bra om nu någon vill
hjälpa mig!
Jessica (snart lärare!!)
Hej! Jag är en tjej på 18 år som nu går sista året på gymnasiet.
Vi ska under detta år skriva ett projektarbete motsvarande 100  gymnasiepoäng. Då är jag intresserad av att veta mer om adhd..är adhd och  damp samma sak? Det vore jättesnällt om ni ville skicka svar på min fråga
och kanske nått mer länktips eller annat till mig på
 carpediem1987@hotmail.com så att jag kan genomföra detta projekt på ett  så bra sätt som möjligt. tack på förhand! /Stina
Vad är Dopamin?
Dopamin är en av de signalsubstanser som överför budskapet från en nervcell till en annan i olika delar av hjärnan. Vissa dopaminsystem i hjärnan är belöningssystem, dvs när vi upplever något belönande så ökar aktiviteten (förmågan att uppleva lust, tillfredsställelse och motivation). Dopaminsystemet har även central betydelse för mentala processer som minne
och problemlösningsförmåga.
mvh Erik Wirkberg
Hej !

Heter Anna och är 34 år. Fick ADHD diagnostiserat förra vintern (Chock,lätttnad,bekräftelse & sorg). Min mormor hade Parkinson. Båda problemen har med Dopamin att göra. Finns koppling ?

Hälsningar Anna
Hej !
Annas fråga är intressant. Min pappa har parkinson och min son har ADHD.
Har också funderat på sambandet.
Hälsningar
Ingela
Hej,
Jag undrar om det finns nån därute som jag. Jag fick diagnosen DAMP när jag var 17 år, alltså efter ordinarie skoltid. När jag gick i grundskolan fanns inget som hete DAMP. Man var en dum unge. Jag vet att min mor fick ta mycket skit som "dålig förälder". Men hon har varit fantastisk. Men mitt fall är att jag har inte varit högljud, springig eller våldsam. Jag har däremot drömmit mig bort genom lektionerna i skolan. I och med att jag inte kunde koncentrera mig i klassrummet fick jag sitta längst fram, vilket gjorde det ännu värre. Jag kunde höra varje penna mot pappret, varje andetag nån tog bakom mig. Ända gången jag satt bra och kunde någolunda koncentrera mig var när jag satt längst bak. Men som problembarn fick man inte det. idag är jag 27 år och har inga större problem förutom att jag kan bli fantastiskt arg, men har lärt mig kontrollera det, vilket jag inte kunde i min barndom. Men jag har aldrig stött på någon som har min version av DAMP, som min läkare kallade "Inåt !
agerande" DAMP. Skulle vara kul eller åtminstone intressant att diskutera med någon likasinnad..

MVH
Likasinnad

Hej ”likasinnad”

Mitt förslag är att du går in på www.attention-riks.se där dem har vuxengrupper och chattsidor.

 

Sedan skulle jag vilja att du tar kontakt med mig på erik@miv.eu , jag skulle vilja fråga dig om du vill vara med i ett filmprojekt om NPF.

 

Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg

Finns det någon bra chatsida för barn och ungdomar med NF?

Hej

Du kan gå in på www.attention-riks.se där det finns chattsida för ungdomar.

 

Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg