Hej mitt namn är Marina!              
Jag skulle bara villa ställa en fråga till någon som vet nå't om det här! Det är så att jag är sambo med en man som har en son som har diagnosen Ad/hd. Det har han haft sedan han var ca 2 år , han är nu 11 . Ska också säga att pojken är Norsk och bor hos sin mamma i Norge! Fick i går reda på att han aldrig kommer att få körkort enligt hans mamma!! Hon är lite överdriven i bland så nu undrar jag om det verkligen stämmer?? Det skulle va så hemskt för pojken för han är så intresserad av allt som har en motor kan man säga och drömmer om att få köra lastbil som pappa när han blir stor. Jag för min del kan inte märka så mycket på honom får jag säga , men jag ser han ju inte varje dag!!  Alltså min fråga: Får en som har Ad/hd  inte ta körkort??
Med vänliga häls. Marina Andersson

Hej Marina!
Det finns inget som säger att om man har diagnosen ADHD skulle medföra att man inte kan ta körkort. Vi har hört att det finns vissa som diskuterat att om man äter medicin (centralstimulantia) skulle vara en svårighet när man ska ta körkort, men det stämmer heller inte.
mvh Erik Wirkberg

Tack för dina svar!
Jag tänkte allt att det inte kunde va några hinder att ta körkort! Och det är väl ingen skillnad på lastbilskort heller då? Förutom att han säkert kommer att ha svårt för teorin pga. dysleksin!
Ha det bra / Marina

Hej igen Marina!
Nej, det är ingen skillnad på lastbilskort heller. Jag ska återkomma om vilka möjligheter det finns att göra teoridelen muntligt, via band eller på något annat sätt. Finns det någon som kan skriva in om det?
mvh Erik Wirkberg

Hej!
Vad det gäller teoridelen i körkortsprovet och dyslexi. Man får göra teoriprovet antingen muntligt eller få förlängd skrivtid. Intyg krävs och man måste ansöka om det på en speciell blankett som skickas efter från den lokala förarprovskontoret (det finns 29 st. förarprovskontor i landet). För att komma till Vägverkets informationstext ang. vilka regler som gäller för att få körkortstillstånd klicka på  http://www.vv.se/korkort/abcde/tillstand.htm

mvh Erik Wirkberg

Brunnsviks folkhögskola - Ludvika, Dalarna.

Körkortskurs för folk som har dyslexi (internat).
Kurstid: 23 juli - 10 augusti alt. 23 juli - 17 augusti.
Vänder sig till dig som tycker att det här med körkort verkar svårt. Intensivkurs med teori och prov under tre veckor. Alternativt ytterligare en vecka då övningskörning ingår. I samarbete med FMLS, trafikskola och Vägverket i Falun. För att komma till Brunnsviks folkhögskola, klicka på:
www.brunnsvik.fhsk.se
mvh Erik Wirkberg

Jag har sett ett inlägg angående adhd och körkort här men är ändå undrande. Jag har lämnat in min ansökan om körkorts tillstånd för ca. en månad sedan och min läkare väntar med spänning på vad denna ska visa sig ge för övriga i liknande situation som mig. Jag medicinerar med centralstimulantia och det hjälper mig mycket. Att tilläggas bör att jag redan har körkort men söker nu för en annan behörighet. Det finns inte veterligen någon som tidigare har sökt tillstånd för någon körkortsbehörighet och som samtidigt har diagnos och medicinsk behandling mot adhd. Eller känner ni till någon tidigare? MVH Linn

Hej Linn!
Det finns som sagt ingenting som säger att man inte kan ta körkort när man har ADHD-problematik och medicinerar med centralstimulantia. Vi arbetar med barn upp till 18 år, så jag har inte varit med om någon som har sökt tillstånd för annan behörighet. Är det någon annan som har erfarenhet av detta?
Kan du återkomma när du fått besked om körkortstillståndet?
mvh Erik Wirkberg

jag hatter sofie westman jag har lindr damp man jag har några fråger kan ja ta körkort???? kan jag få ett valigt joba med mänksor aller någting annt???????? tack för savaren   från filosofie

Hej Sofie!
Körkort kan du ta även om du har DAMP.
Du kan titta på de andra svaren här
ovanför också.

Jobb ska du kunna söka som alla andra.
Men svårigheterna som man har vid DAMP
gör att vissa jobb blir svårare att göra.

Så jag tror att man måste tänka mycket
noga efter när man väljer yrke, mer
än om man inte har DAMP.De ungdomar
jag arbetar med har oftast valt
praktiska yrken.

Sofie, hör gärna av dig med synpunkter
och ni som är på sidan, hör av er om
era erfarenheter till Sofie.
mvh Erik Wirkberg

Hej,
Hur är det egentligen med körkortstillstånd när man har ADD?
MVH Kajoh

Hej Kajoh

Vad jag har hört ska det inte vara några problem med körkortstillstånd. Men du kan väl klicka på  http://www.vv.se/filer/2313/1998nr089.pdf  och se om du hittar något.

 

Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg