Mitt barns läkare har skrivit ut Risperdal till honom, jag känner mej undrande, är det någon som har 
erfarenheter ?!  Han är 9 år och har svår DAMP- med skockvis av autstiska inslag. Mycket ticks och allt i övrgit som finns inom diagnosen. Mycket av allt förstår ni nog vad jag menar !
Uvahult@hotmail.com

Hej!
Risperdal är ett läkemedel med antipsykotisk effekt, vilket innebär att psykosens symtom blir mildare eller försvinner. Den tillhör gruppen neuroleptika.
Jag har pratat med våra läkare och Risperdal har många gånger bra effekt på just tics. Vad det gäller DAMP-problematik så är centralstimulantiabehandling det bästa och det finns inget som säger att de här två läkemedlen inte går att kombinera. Mer information o Risperdal kan ni få genom att klicka på länken nedanför:
http://www.patient-fass.nu/PFass/03060027.htm

Ni som är inne på sidan, skriv in era erfarenheter angående Risperdal och neuropsykiatriska funktionshinder hos barn och ungdomar.
Mvh Erik Wirkberg

Hej!
Min son är 14 år och han började med risperdal
för snart 6 månader.Han har både svår DAMPoch tourette. Vi tycker att det är vis förändring,han tänker nu innan han gör nåt och har blivit lugnare.

Vi har en son på 9 år (ADHD) som ev skall börja med Ritalina. När jag läser om detta blir jag oerhört splittrad i min uppfattning om att börja eller inte. Har någon erfarenhet av medicinering med amfetamin? Han kämpar på i skolan och det går sakta med säkert framåt, rent socialt klarar både han och vi oss med hjälp av rutiner och melantonin på källarna. Så vi föräldrar kan inte riktigt göra oss en uppfattning om hur det skulle kunna hjälpa honom.

Hej!
Uppmärksamhetstörningen innebär en "sänkt vakenhetsgrad" för barnet, dvs dopaminsystemet är underaktivt i de delar av hjärnan som har med koncentration och motorisk kontroll att göra. Undersökningar med magnetröntgen visar att centralstimulantia återställer aktiviteten i dessa delar - vilket kopplas till att ADHD/DAMP-symtomen minskar och barnet får större möjligheter att hinna uppfatta hela situationer istället för fragment av situationen (med påföljd bl a att den sociala samspelet ökar). Medicinen är ofta en hjälp för barnet att kunna ta till sig de åtgärder som görs. Det är inte alltid barn med ADHD behöver den hjälpen, men min erfarenhet är att det skrivs ut alldeles för lite, mycket p gr av att man blandar ihop läkemedelsintag och narkotiskt intag (se svar här ovanför).
mvh Erik Wirkberg
Det skadar väll inte att prova.Vi är alla olika och reagerar olika på medecinenen.
Själv har jag sett ett under skett.
Så glasklart att till och med så städpersonalen undrade-vad har hänt med"kalle?"Jag minns den dagen han kom till skola efter att ha varit hemma en vecka för att gå in sig på ritalinan.Det jag mötte var en lugn,glad vanlig liten kille.Han var så tillfreds med sig själv.Det märktes en så tydlig förändrig på hela honom.
Sen kom nyfikenheten ron att kunna lära.Bara på nån vecka efter hade han lärt sig läsa.
Alla problem försvinner inte.Men att få ett redskap i tidig ålder gör att man får färre misslyckande och ett bättre självförtoende.
Jag själv 42 år har medicinerat ritalina 3år och för mej är den bra. Ulla
Hej
Jag tycker det är viktigt att informera föräldrar om att man inte riktigt vet vad som händer i hjärnan på ett barn då det under en längre tid intar ritalin. Jag tycker att barnets hjärna ska skiktröntgas innan behandlingen sätts in, skulle skador uppstå har barnet rätt till ersättning. Skiktröntgas inte hjärnan kan eventuella skador inte bevisas och barnet blir utan ersättning. Jag hoppas att ni inom WILU inte inbillar er att hjärnan hos ett växande barn inte skulle påverkas av amfetaminet, även att det är i små doser.
Hoppas ni har samvete att ge föräldrarna denna information och glorifiera inte ritalinet.
Ritalina
Hej
Det finns ingen medicin som är så utforskad som just centralstimulantia. Man började använda den som medicin redan 1937 i USA. Så kom gärna med forskningstudier som visar att medicinen skulle vara så skadlig att den inte ska användas. Det tycker jag att i "samvetets namn" bör tas fram i så fall.
mvh Erik Wirkberg
Hej! Jag har en son som fyller 14 år i höst och som har fått diganosen ADD. Nu ska han få prova Ritalina för att bla få upp vakenhetsgraden. Är det någon som har erfarenhet av medicinring vid ADD?
Mamma Monica.
Hej!
Frågan om att medicinera med Ritalina har jag förstått är mycket omdiskuterad. Mina erfarenheter av vår pojke är att en medicinering av Ritalina har givit honom möjligheten att utvecklas, speciellt i koncentrationen på skolan (går i skola för barn med särskilda behov). Han har helt enkelt fått bättre förutsättningar med medicinering.

Däremot tror jag inte att medicinering är något svar på allt. I kombination med fasta rutiner och mycket koncekventa regler med positiv uppmuntran kan jag bara säga att det hjälpt vår pojke oerhört mycket. En bättre grund att stå på för att klara sig i sitt liv.

Lycka till med medicinen....

Pernilla
Hej Monica!
Om du tittar på första svaret på Ö20-Medicin så är det just ADD (nedsättning i uppmärksamhetsförmågan) som centralstimulantia hjälper oftast emot, dvs att medicinen höjer vakenhetsgraden så att barnet hinner med att uppfatta hela situationer, dvs reflektera och värdera situationerna.

Ni som är inne på sidan, skriv in era erfarenheter till Monica!
mvh Erik Wirkberg
Är det någon som vet om man sår ta körkort när man går på ritalina.
susanne
Hej Susanne!
Det finns ingenting som säger att man inte kan ta körkort om man äter Ritalina som MEDICIN!
För att komma till Vägverkets informationstext ang. vilka regler som gäller för att få körkortstillstånd klicka på  http://www.vv.se/korkort/abcde/tillstand.htm

mvh Erik Wirkberg
Hej!
Jag undrar om det finns någon som vet om man kan fortsätta spela fotboll när man går på centralstimulerande medecin. Alltså om man kan spela när man blir vuxen eller är det ett doppingpreparat. Vår son är 12 år och hela hans värld kretsar kring fotbollen och hans träning. Han vill bli en (stor) fotbollspelare mnen går det någon som vett

susanne
Hej Susanne!
Jag tog kontakt med Riksidrottsförbundets antidopningsgrupp och fick följande svar:

"Dessa mediciner är sedan många år tillbaka klassade som doping i idrottssammanhang. Vi har också sedan vi införde dispensregler i Sverige utfärdat ett antal dispenser till barn och ungdomar med ADHD/DAMP.

Svaret på din fråga är således följande: om personen utövar tävlingsidrott av något slag så måste hon/han ansöka om dispens från förbudet att använda dopingklassade läkemedel. Dessa regler gäller alla oavsett ålder.

Ansökan görs på avsedda blanketter som finns att hämta på vår hemsida www.rf.se under avsnittet dispensregler. Läs där om vilka regler som gäller inom idrotten. Ansökan ställes till Dopingkommissionen och behandlas vanligtvis inom 7-10 dagar om tillräckligt beslutsunderlag finns".

Med vänlig hälsning
Peder Mathiasson
Informationsansvarig, Antidopinggruppen
Riksidrottsförbundet
Idrottens Hus, 123 87 Farsta
Telefon: 08-605 61 55
Fax: 08-605 61 86
E-post: peder.mathiasson@rf.se
Hemsida: http://www.rf.se

mvh Erik Wirkberg
Hej, som föräldrar står vi inför medicinering eller ej, får olika råd från olika "proffs" - "dräglig/vanligt liv", "risk för skador på hjärnan", etc. Hur kan jag få tag på konkreta fakta? /Lise
Hej Lise!
Som förälder måste man bli oerhört förvirrad av alla "åsiktsmaskiner" i denna medicinfråga (konstigt att debatten handlar nästan bara kring neuropsykiatriska medicinbehandlingar!). Det finns otaliga forskningsstudier som är gjorda och görs vad det gäller centralstimulantiabehandling. Den har använts som medicin långt före innan några började använda den i narkotiska syften. T ex i massmedia blandar man ihop forskningstudier när man tar cetralstimulantia som medicin och när man tar det som narkotika (det är jätteskillnad!).

Mitt råd till dig är att ta hjälp från någon som du anser vara kunnig och förtroende för, gå in på t ex http://www.mentalhealth.com/ och att ni tillsammans går igenom den forskning som finns där. Vi har också några förkortade och översatta studier på vår hemsida (gå in på FORSKNING på startsidan).
mvh Erik Wirkberg
Tack för tipset om sidan. Det jobbiga är att man frågar i stort sett alla utom brevbäraren vad de anser. Finns det någon med positiva/negativa erfarenheter av medicinering? Snälla, hör av er.