Vad finns det för medicin

Hej!
Kan du skriva in mer specifikt för vilket funktionshinder du avser?
mvh Erik Wirkberg

jag undrar vad concerta har för effekt på mig. jag har adhd. vet att jag är en av dom första i sverige att använda concerta sedan det kommit ut på marknaden. vet också att det är amfetamin i medecinen. känner ingen påverkning fast jag har testat i 18, 36, 54. känns som att jag är en knarkare. har frågat en läkare om varför det är amfetamin för jag vill inte ta droger. men han sa att det var i så liten dos så att det inte var någon fara. men då undrar jag varför det är amfetamin i concerta om den inte gör någonting. vill veta vad amfetaminet ska göra med min hjärna. tycker det är otäckt. tar också en antidepresiv medecin som heter fontex. tar en och en halv tablett. vet inte hur mycket det är. skulle veta lite om hur den verkar på mig också och om de kan slå ut varandra. äter även ppiller. jag hoppas att det inte är dumt att kombinera dom. skulle vara mycket tacksam för svar!
"ovetande 87:a"

Hej "ovetande 87:a"!
Concertas verksamma beståndsdel är något som kallas för "metylfenidathydroklorid" (som Ritalin).

Metylfenidat höjer koncentrationen av dopamin (som reglerar bl. a lust- och tillfredsställelsekänslor) och noradrenalin (som reglerar framförallt uppmärksamhetsförmågan) i synapserna (kontaktställena i hjärnan). Ett stort antal studier har visat ökad koncentrationsförmåga och minskad överaktivitet/impulsivitet.

Vad det gäller Fontex som är ett antidepressivt läkemedel. Flertalet depressioner och tvångstankar anses bero på brist på olika signalsubstanser i hjärnan, bl a serotonin. Fontex ökar halten av serotonin.

Och vad det gäller att använda både Concerta och Fontex har jag inte hittat något som säger att man inte kan göra det (men ställ gärna frågan till olika läkare). Det jag har fått reda på är att Concerta ska man ge med försiktighet tillsammans med andra läkemedel som kan ha en blodtryckshöjande effekt.

Och Fontex ska man inte använda inte om man är överkänslig (allergisk) mot fluoxetin (används för att behandla svårare depressionstilltånd). Men som sagt, tala med behandlande läkare.
mvh Erik Wirkberg

Jag jobbar med en tonåring som har diagnosen måttlig Damp. Han är hypoaktiv. Tror du att ritalina skulle kunna hjälpa honom?
Tacksam för svar snarast. Min förra fråga har intge blivit besvarad än.
Karin
Hej Karin!
Uppmärksamhetstörningen innebär en "sänkt uppmärksamhetsgrad", dvs dopaminsystemet är underaktivt i de delar av hjärnan som har med koncentration och motorisk kontroll att göra. Undersökningar med magnetröntgen visar att centralstimulantia återställer aktiviteten i dessa delar - vilket kopplas till att ADHD/DAMP-symtomen minskar.

Vad man vet från forskningsstudier är att c:a 75% av barnen med nedsatt uppmärksamhetsförmåga blir hjälpta av centralstimulantia. Som du förstår så kan jag inte säga om just din kille blir hjälpt av medicinen, men vår inställning är att det är alldeles för få barn/ungdomar som får den här hjälpen.
mvh Erik Wirkberg
Hej!
Jag har en son som har höggradig ADHD och jag undrar lite om den "nya" medicinen som kommit ut, har hört att den är bra, det är en medicin för epileptiker som ska vara bra för barn med ADHD, min son är 13 år och har haft sin diagnos i 4 år ungefär..
tack på förhand / Ewa
Hej Ewa!
Kan du återkomma och specificera vilken ny medicin du menar? Det finns många "nya" mediciner som förekommer i samband med ADHD.
mvh Erik Wirkberg
Jag är en 18 årig tjej som fick diagnosen Adhd och Damp för några månader sedan.
Jag fick ganska snabbt medicin. Jag äter Metamina och det är helt underbart hur lugn och koncentrerad jag känner mej. Jag mår mycket bättre nu än innan.
Men jag har några frågor som jag önskar få svar på..
1. Vad är det för skillnad på Metamina, Amfetamin, Ritalina osv?
2. Vilken medicin tros ge bäst effekt?
3. Vilken medicin är vanligast bland barn och vuxna med dessa besvär?
4. Hur många är det i Sverige ungefär som har CS pga sina besvär?

Hoppas jag inte klurade till det.. ibland kan det vara lite svårt att formulera det man ska skriva..

En mkt bra sida förresten.. =))
/ Anna
Hej Anna!
Tack för responsen på sidan. Du klurade inte alls till det, helt klara frågor. Jag ska försöka svara på dina frågor:

1. Den här frågan tycker jag du ska kontakta en läkare för att få ett uttömligt svar på. Vad jag vet så hjälper de olika medicinerna på olika banor i hjärnan.

2. Ungefär 70 - 75% av de behandlade barnen förbättras. Knappt 50% blir i det närmaste symtomfria. Det finns inga belägg för skillnader mellan olika centralstimulerande medel.

3. Hos oss på BUP, Uppsala har barnen Ritalin som förstahandsval. Hur det är med vuxna vet jag inte.

4. Idag är det 0,20% av barnen som får CS-medicin. Om man tittar på att det är 1% av barnen som har svårartad ADHD/DAMP-problematik så betyder det att det är många barn som vägras få medicin för sitt funktionshinder! Och det på grund av att medicinen blandas ihop helt felaktigt med narkotika. Hos oss i Uppsala län är vi uppe i c:a 1% där det borde ligga i övriga landet också.
mvh Erik Wirkberg
Hej!
Har en dotter på snart 17 år som fått diagnosen ADHD för en vecka sedan och börjat medicinera med Ritalina. Mina tankar snurrar hela tiden runt det här och jag slukar allt jag kommer över. Känner en enorm lättnad att till sist få hjälp efter alla dessa år av känsla av att hon inte varit som ett "vanligt barn" och att jag varit en misslyckad mor.  Nu tror jag på en framtid för henne. För en vecka sedan var jag inne på fosterhemsplacering för henne eftersom jag/vi inte orkade längre. Förhoppningsvis kommer hon och  jag få var sin kontaktperson för att få hjälp och stöd. Vi behöver hitta tillbaka till varandra efter alla hårda ord. Helt plötsligt nu kan jag längta efter henne, jag har alltid tyckt det varit skönt när hon inte varit hemma!

Annelie
Hej Annelie!
Vad skönt för er! Hoppas bara ni får hjälp och stöd nu. Det du beskriver, beskriver många föräldrar när deras känsla äntligen faller på plats.
mvh Erik Wirkberg
Kan man sätta in Ritalina utan ha diagnosen ADHD klar?
Anna
Hej Anna!
Man måste ha en diagnos för att få medicin.
mvh Erik Wirkberg
Hej, har skrivit innan och undrat lite olika saker om bl.a. ADHD. Nu har vi varit på BUP för första gången med vår son som är 16 år. Efter att han läst ett papper om ADHD så tyckte han själv att det var som om det stod om honom, han tyckte det var lite obehagligt. Han har väldigt svårt att somna och kan sitta uppe hela natten och spela data t.ex. Sen är det fruktansvärt att få upp honom på morgoonen. De på BUP var inne på att det mycket väl kunde vara ADHD. Nu fick vi utskrivet Lergigan som vi skulle pröva med först och främst. Finns det någon som har erfarenhet av detta? Svara gärna och berätta. "Trötta föräldrar"
Hej! Jag har skrivit till er förut svaret som jag då fick var bra därför väljer jag att åter igen skriva hit.

Jag är en tjej på 18 år och för ca ett år sedan fick jag diagnosen ADHD. Efter att jag träffat sjukgymnast och andra specialister sa min läkare att jag även hade Damp.
Det var ingenting som förvånade mig, det var den diagnos jag hade förväntat mig att få.
Sedan träffade jag en ny läkare som hjälpte mig med medeciner mm. Fick börja med Metamina som har funkat jättebra, förutom att jag har rasat i vikt och sover jättedåligt.
Men så för någon vecka sedan så började jag och min "nya" läkare prata om min diagnos och jag nämnde då att jag hade Damp. Men enligt honom så har jag inte Damp, han säger att numera använder man inte diagnosen Damp, istället säger man ADHD+ något mer. Han sa att jag hade ADHD, med eventuella drag av något annat (minns ej vad det hette).. Så nu fattar jag ingenting, först säger dom att jag har Damp, sen har jag helt plötsligt inte Damp.. varför svammlar dom på som dom gör? Jag blir bara förvirrad och irriterad..

Åsså en till sak.. Min läkare har nu sökt licens på Strattera, som tydligen ska vara en ny och bra medecin.. Detta pga av de jobbiga biverkningar jag fått av Metaminan.
Men jag undrar vad det är som är så bra med just Strattera? Vad har den för bivärkningar? Hur många procent har den gett goda effekter på? Vars kan man läsa mer om den?

Tack på förhand!
/Anna
Hej Anna!
Av det du skriver så är det ännu en gång befogat att undra - hur ger läkarna information om diagnoser?! Det måste vara läkarens skyldighet att ge ordentlig och tydlig information till sina patienter.

Skillnaderna mellan ADHD-diagnos och DAMP-diagnos är många gånger små. Många av de barn som jag arbetar med har båda diagnoserna.

Strattera (Atomoxetin) blockerar återupptaget av noradrenalin mellan nervändarna i hjärnan. Det innebär att bristen på noradrenalin ersätts. Noradrenalin har en viktig funktion som reglerare av uppmärksamhet, impulsivitet och aktivering. Biverkingarna uppges vara få och består av minskad aptit, illamående och kräkning.

Man ska ha provat centralstimulantia först innan och när den inte har fungerat kan man prova Strattera. Strattera är en ny medicin för oss och jag vet inte om hur mycket forskningsstudier det finns som visar hur många den har god effekt på. Jag får höra mig för och ni som är inne på sidan, skriv in om ni vet!

Anna, jag tycker du ska skriva ner dina undringar och gå till din läkare. Han ska kunna förklara för dig!
mvh Erik Wirkberg
Hej
Jag har en son på 10 år som just nu använder Srattera och det fungera mycket bra. Han har inte haft några märkbara bivärkningar. Somnar tidigt på kvällen och sover hela natten. Aptiten har kommit tillbaka. När han gick på centralstimulantia slutade han nästan helt att ätta.Men det fungerar bara på ADHDproblemet. Min pojke har även autistiska problem och där hjälper det inte.Här är ett utdrag från en artickel i DN.

Man behöver bara ta en dos per dygn av det nya preparatet, och får då stabil och bra effekt på alla de viktigaste symtomen vid adhd och damp: hyperaktivitet, impulsivitet och uppmärksamhetsstörning.

- Vi har sett en god effekt i 80 procent av våra fall, berättar Mats Johnson, läkare vid Barnneuropsykiatriska kliniken i Göteborg. Han leder den svenska grenen av en studie som genomförs på 33 orter över hela världen med drygt 600 barn.

- Av våra 37 barn mellan sex och femton år har de flesta till exempel slutat ha problem med kompisar och förbättrat sin förmåga till skolarbete. De har både blivit mer motiverade och uthålliga och kunnat planera bättre. På internationell nivå ser man samma sak hos 70 procent av fallen.

Effekterna är mycket lika vad man tidigare brukat se vid behandling med centralstimulerande medel. Men en del barn får sömnsvårigheter av Ritalina eller amfetamin, och det kan vara svårt att undvika svängningar under dygnet eftersom de har så kort verkningstid. En annan fördel med Strattera, som det nya preparatet heter, är att det tycks lindra tics (ofrivilliga rörelser eller ljud).

Strattera blockerar transportören av signalämnet noradrenalin mellan nervändarna i hjärnan. På så vis ersätts vad man tror kan vara en brist på noradrenalin hos personer med adhd.

Den nya medicinen som har den kemiska beteckningen atomoxetin har prövats i sex publicerade studier på både barn och vuxna i USA, och godkänts av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Den stora studie som nu genomförs håller på i ett och ett halvt år.

Efter en noggrann utredning prövas en idealisk dos ut för varje barn under tio veckor, och därefter lottas en deltill placebobehandling (med verkningslösa piller). De som tydligt försämras får återgå till Strattera om de vill, i en öppen uppföljningsstudie som pågår i upp till fem år.

Biverkningarna med Strattera har varit sällsynta och lindriga, berättar Mats Johnson. Det har varit lite magproblem, minskad aptit och trötthet i början av behandlingen.

- I stället har det varit härligt att se de positiva förändringar som det här har inneburit för barn och föräldrar. Och också att det verkar lika bra för barn som har eller inte har hyperaktivitet. Vi har också en fjärdedel flickor i vår grupp, och det har gått lika bra för dem.

Vanna Beckman.

M.v.h Susanne Persson Trelleborg
Hej!
Jag skrev för en tid sedan ang Ritalin vs Strattera när det gäller tics & stamning. Sonen har nu haft Strattera sen februari & vi märker en betydlig skillnad! Jämför jag med Ritalina (som gjorde honom "butter" & introvert), så har Strattera den raka motsatsen. Han är öppen, pratar mer & ticsen har mildrats. (mkt mindre av de motoriska). Stamningen går upp & ner, men han har mer "flyt" i talet trots perioder som är jobbiga. Skolarbetet har inte blivit lidande av medicinbytet utan han presterar lika mkt nu som förut!
Kände att jag ville dela med mig av detta eftersom fler kanske har "problem" med biverkningar av Ritalin.
Må gott alla!
/Mia
Hej Mia!
Tack för att du vill dela med dig av era erfarenheter. Min erfarenhet är att det är väldigt olika för barnen hur medicinen hjälper dem och sådana här inlägg om vad som hjälpt just ert barn är mycket värdefulla att ta del av.
mvh Erik Wirkbeg
medicinen Strattera är nu här på försök, licens. Finns bra info om den på DN`s hemsida sök strattera - ny med mot adhd...
Min son skall ingå i teststudie påbörjas i Mars. Inte beroen