Ang Risperdal/tics...
Vår son har diagnoserna ADHD+Damp/Tourette Syndrom/Autism/lätt utv.störning och fick Risperdal utskrivet för 3 år sen, efter många turer med andra preparat först.
Jag tycker både humör & tics har mildrats betydligt för honom, vilket stjälptes för ett år sen då vi satte in Ritalin också eftersom skolarbetet inte funkade för honom. Hans stamning & tics är nu så jobbiga att han inte vill öppna munnen vid vissa tillfällen.
Nu ska vi prova Strattera (som även ska ha en mildrande effekt på tics) och hoppas på så sätt kunna bibehålla Ritalinans effekt men utan ökningen av tics.
Om någon har erfarenhet av dessa preparat i kombination vore det kul med lite "feedback" på detta. Kanske kan vi ha utbyte av varandras erfarenheter!

Hej!
Strattera får man bara sätta in efter att man provat t ex Ritalin. Det beror på att Strattera inte har verkat så länge i Sverige. Det du beskriver har jag hört från en del andra också och det här är ännu ett bevis på att barn är olika trots liknande grundproblematik.

Kan du återkomma och berätta hur Stratteran verkade för er son? Ocxh ni som är inne på sidan, skriv in era erfarenheter!
mvh Erik Wirkberg

Hej!
Finns det ritalina i droppform? Jag har en dotter som inte kan ta tabletter.
mvh Kajsa

Hej Kajsa!
Ritalin finns inte i flytande form, utan bara i tablettform. Det går inte ens med att dela tabletterna?

mvh Erik Wirkberg

det går att krossa ritalin min dotter kan inte heller svälja tabletter.

karin
Hej
Jag har en son som ännu inte är utredd. Men han har fått Atarax till natten då han inte kan somna. När han väl somnat vaknar han i omgångar. Är det någon här som har erfarenhet av detta läkemedel?
Tacksam för svar. Mvh Eva Sebbe´s mamma
Hej Eva!
De barn som jag arbetat med har inte vad jag vet fått Atarax som är ett lugnande medel vid tillfällig oro. Ni som är inne på sidan och har erfarenhet av Atarax, skriv in era erfarenheter till Eva!

mvh Erik Wirkberg
Hej Eva!
Har en kille som nyss fyllt åtta. Han har under det senaste året fått diagnosen ADHD och medicinerar nu för detta. När han var liten hade han enorma insommningsproblem och vaknade flera gånger per natt samt att han vaknade mycket tidigt och inte somnade om. Vi har provat både Theralen och Atarax, inget av detta hade någonsom helst posivtiv effekt. Han blev bara ännu mer uttröttad och fick ännu svårare att vara till freds med sig själv. Sömnproblemen har varit mer eller mindre under alla år, men jag tycker att de påverkades i någon positiv riktning när vi började med gurkörtsolja. Numera har vi gått över till efalex. Vi medicinerar nu sedan juni i år med Concerta och vår kille kan själv uttrycka att han känner sig pigg. "Förut var jag alltid trött och ledsen" säger´han. Han är har nu svårt att komma isäng men sover bra och får väckas på morgonen. Så för vår familj har medcinering varit det bästa som hänt oss. Och vår kille har fått tillgång till det fina inom sig, han är glad!
, pigg och alert och tycker det numera är kul att leva. Det gjorde han inte förr!
MVH mama Annki
Till mamma Anki
Tack för ditt svar. Vi har nu fått en annan medicin som heter: Flouxetin Selena, vi har precis börjat med den och ännu inte " sett" effekt av den.Som min sin sa till Bup läkaren: " Det är jobbigt att vara jag", gör ont i själen att höra....hoppas han får hjälp av detta tillsammans med terapi...
Jag heter Eva och läser till socionom på Socialhögskolan i Lund. Jag går nu sjätte terminen som handlar om missbruk. Vi är två tjejer som ligger i startgroparna med att skriva vår C-uppsats, som vi har tänkt ska handla om medicinering av barn med damp. Vi vill undersöka om det finns någon koppling mellan att ha damp som barn och att missbruka som vuxen. Våra frågeställningar i nuläget är:

 Kan det leda till att man som vuxen blir mer benägan att komma in i ett missbruk, om man som barn medicineras med amfetamin? Har man en lägre toleranströskel eller är man redan beroende?
 Kan det leda till att man som vuxen utvecklar ett avvikande beteende och på så sätt blir merbenägen att hamna i ett missbruk, om man inte medicineras som barn?

Är det någon som har kunskap och erfarenhet kring detta och som vill hjälpa oss med information? Finns det någon av er, som själva eller som anhörig, har upplevt det ena eller det andra och som vill dela med sig av dessa erfarenheter till oss?

Vi vore tacksamma om ni ville maila er information eller berättelse till eva@schelin.com. Tack på förhand!

      Med vänlig hälsning
      Eva Schelin
Hej Eva!
Den medicindebatten som pågår främst i massmedia är mycket förvirrad. Man blandar ihop bristande funktion i hjärnan (som är grundorsaken vid ADHD/DAMP-problematik) och missbruksproblematik! Man blandar ihop att ta centralstimulantia som läkemedel och att ta det som narkotika!
Uppmärksamhetstörningen innebär en "sänkt vakenhetsgrad", dvs dopaminsystemet är underaktivt i de delar av hjärnan som har med koncentration och motorisk kontroll att göra. Undersökningar med magnetröntgen visar att centralstimulantia återställer aktiviteten i dessa delar - vilket kopplas till att ADHD/DAMP-symtomen minskar. Studier visar att det inte finns någon tillvänjningseffekt när man ger centralstimulantia som läkemedel (men givetvis om man tar det som narkotika!).
Som läkemedelsbehandling:
Det förekommer ingen tillvänjningseffekt om man justerar en biokemisk obalans i hjärnan. Eftersom "vakenhetsgraden" är på "minus" och centralstimulantia justerar "vakenhetsgraden" till en biokemisk balans (till "noll"). Här behöver man inte öka dosen, eftersom kroppen fogar sig till en biokemisk balans.
Som missbruk:  
Här förekommer tillvänjningseffekt eftersom man tillfogar en biokemisk obalans i hjärnan (man går från "noll" till "plus"). Här behöver man öka dosen, kroppen försöker hela tiden justera sig tillbaka till en biokemisk balans (till "noll") eftersom det är onaturligt att gå från biokemisk balans till biokemisk obalans.
Forskningen visar att det finns ingen ökad risk för att hamna i missbruk om man som barn medicineras med amfetamin, utan studierna visar tvärtom. Att det är mindre risk för "självmedicinering" vid vuxen ålder om man har fått den här hjälpen. Men man ska oftast kombinera medicinbehandling med kognitiv-beteendeterapeutisk behandling.

Gå in på vår "Forsknings"-sida där det finns några studier kring centrastimulantiabehandling och fakta kring medicinen (vi kommer att fylla på där så fort vi hinner översätta forskningsstudier). Lycka till med er C-uppsats och hör gärna av er igen. Ni som är inne på sidan, skriv in era erfarenheter vid medicinbehandling!
mvh Erik Wirkberg
Hej!
Jag skrev för en tid sedan ang Ritalin vs Strattera när det gäller tics & stamning. Sonen har nu haft Strattera sen februari & vi märker en betydlig skillnad! Jämför jag med Ritalina (som gjorde honom "butter" & introvert), så har Strattera den raka motsatsen. Han är öppen, pratar mer & ticsen har mildrats. (mkt mindre av de motoriska). Stamningen går upp & ner, men han har mer "flyt" i talet trots perioder som är jobbiga. Skolarbetet har inte
blivit lidande av medicinbytet utan han presterar lika mkt nu som förut!
Kände att jag ville dela med mig av detta eftersom fler kanske har "problem" med biverkningar av Ritalin.
Må gott alla!
/Mia
Hej Mia!
Tack för att du vill dela med dig av era erfarenheter. Min erfarenhet är att det är väldigt olika för barnen hur medicinen hjälper dem och sådana här inlägg om vad som hjälpt just ert barn är mycket värdefulla att ta del av.
mvh Erik Wirkberg
Hej!
Min 12-årige son fick diagnosen DAMP för ett år sedan. Nu har han fått recept på Lamictal, och jag undrar om någon här har erfarenhet av medicinering mot DAMP? Har det blivit stor skillnad och isåfall hur? Biverkningar..?
Han kommer att gradvis trappa upp tabletterna till tre om dagen. Jag hoppas verkligen att han blir hjälpt nu så att han kan landa i sej själv och få lite inre lugn! Det är han värd!!

Är det någon som har erfarenhet av just Lamictal..? I FASS står det att den är mot epilepsi, så jag är lite brydd..!
Lamiktal är en epelepsi medicin med anfetamin i.Våran pojke äter det mot kramper, och anfetamintabletter mot adhd enbart lamictal hjälpte inte ett dugg mot adhd .
Fast vår pojk har svår adhd.