Är det genom försäkringskassan som du söker för merkostnad? Kan man även få något på sin barnförsäkring? Gill
..
Hej Gill!
Ansökan om vårdbidrag sker hos försäkringskassan och det krävs ett läkarintyg (se ÖVRIGT- "Vårdbidrag-komprimerad"). Man behöver inte gå ner i arbetstid för att få vårdbidrag utan man kan få för det merarbete det medför att ha ett barn med funktionshinder.
Vad det gäller att få merkostnaderna på barnförsäkringen tycks det vara olika från försäkringsbolag hur man hanterar detta. Vi ställde en fråga om inskränkningar till fyra stora bolag, men bara Länsförsäkringar har svarat. De föräldrar som jag har kontakt med har det sett ut såhär för:
Skandia är det tydligen några som fått merkostnader ifrån om man har vårdbidrag. Holmia har tydligen tagit bort neuropsykiatriska funktionshinder från ersättningsdelen. Trygg-Hansa har tydligen en tilläggsförsäkring som måste tecknas innan barnet fyllt 6 månader och diagnosen ska inte vara ställd före 6 års ålder. Folksam Medlemsbarn, där går det tydligen att teckna så att den gäller för andra sjukdomar. Länsförsäkringars villkor kan ni läsa om högre upp på den här sidan ("Inskränkningar i försäkringar?").
 
Obs! att det här är inte några säkra uppgifter, förutom att det är olika hos olika bolag. Så jämför noga villkoren hos bolagen.
Mvh Erik Wirkberg
Här finns en sida hos RBU med tips om vårdbidraget
http://www.rbu.se/artikel/020111lat.html
mvh
Lena

Hej! Är mamma till 15-årig AD/HD-tjej. Är ensam och är helt SLUT. Var skickar jag ett merkostnadsbidrag?Hur vanligt är det att man kan få avlastning?Min dotter får Risperdal just nu?Vanligt förekommande? Hon har MKT ångest. Mvh Trött mamma

Hej "trött mamma"!
Vad det gäller merkostnadsbidraget ansöker du hos Försäkringskassan och om LSS-insatser hos din Kommun. Om du tittar på ÖVRIGT högst upp, finns där något som heter "Vårdbidrag (komprimerad)" och "LSS (komprimerad)".
Där står hur det går till att ansöka om Vårdbidragets merkostnadsdel och om avlastning enligt LSS-lagen (Lagen om Stöd och Service).
Om du tittar längre ner här på inlägget H21, så ser du tips på vad du kan tänka på att ta upp.

Har du någon hjälp ifrån "professionen"? Min erfarenhet är att oavsett om man är helt slutkörd som förälder eller har krafter kvar, kan det vara bra att ta hjälp utifrån när man ska skriva ansökningarna (t ex av BUP, barnhab eller försäkringskassans handläggare). Man är tyvärr tvungen att ta upp alla tänkbara dåliga saker som barnen gör, fast dem oftast inte rår för det!

Vad det gäller Risperdal så har några av de barn som jag arbetar med den medicinen. Om du går in på Ö20-Medicin så hittar du ett par inlägg om just Risperdal.
Ni som är inne på sidan, skriv in till "trött mamma" om era erfarenheter!
mvh Erik Wirkberg

Hej jag har lite frågor om ADHD.Min systerson har nyligen fått beskedet (januari-02)att han har det.Detta har tagit flera år att få det uträtt efter motstånd av försäkringskassan och socialen.Dessa har sagt att det är dålig uppfostran och ar inte viljat utreda det(kanske har tanken varit att det skulle vara dyrt för kommunen att fixa särskola)men min syster är väldigt envis och misstanken var stor hos henne att något inte var som det skulle vara.Hon har nu provat 2 assistenter(som inte var utbildade och inte visste vad det handlade om)och det fungerade inte....
Själv tycker jag att detta är bedrövligt eftersom jag själv arbetar inom sjukvården och vet hur viktigt det är att veta vad vad man gör inom sitt yrke.Hon har själv hand om honom eftersom hans pappa dog för flera år sen och detta har tagit hårt på henne.Mina frågor handlar lite om ekonomiskhjälp eftersom hon i dag är sjukpensionär och inte har någon extrapengar.Finns det något exempelsvis vårdbidrag via försäkringskassan som hon kan söka eller extrabidrag efter alla krossade saker och fönster.Sonen är också försäkrad i Holmia sen föddsen finns det där något att hämta så som försäkring som faller ut vid denna sjukdom ADHD.Pojken är född 1990
Hej!
Du beskriver något som många föräldrar kan beskriva, dvs att det har funnits (och finns än idag, fast det minskar) en stor okunskap kring neuropsykiatriska funktionshinder som t ex ADHD. Svårigheterna har varit för "professionen" att skilja ut ADHD-symtomen från som du skriver "dålig uppfostran". Här måste man man lyssna mer på föräldrarna som oftast upptäcker först att det är något som inte "stämmer". Vad det gäller outbildade assistenter så är det oftast yngre människor som tar assistentarbetet i väntan på något annat. Många skolor vet om det här och ger därför heller ingen utbildning. För att komma tillrätta med det här behöver assistentyrket uppgraderas både i status och lön. Min erfarenhet är att det blir fler och fler utbildningar till assistenterna.

Om du tittar här ovanför så ser du inlägg om Vårdnadsbidrag och om du går in på ÖVRIGT så hittar du längst upp hur man ansöker (även hur man ansöker om LSS-insatser). Vårdnadsbidraget innehåller en skattefri merkostnadsdel för krossade saker, slitage m.m. Vad det gäller barnförsäkringen är mitt råd att du tittar igenom villkoren, jag vet att Holmia har tagit bort ersättningsdelen (se svar till "Försäkringen" här ovanför), men det kanske är att har man redan den så utgår delen. Kolla villkoren.

mvh Erik Wirkberg
 
Hej jag har på inrådan av er sökt avlastning hos LSS, men fichk veta att mitt barn inte ingår i någon personkrets, han har damp-diagnos. Jag undrar om det finns något annat barn med Damp-diagnos som fått hjälp av LSS:
Hej!
Vad jag hört så har LSS-insatserna överstigit de resurser som man hade
räknat med och det finns åtstramningstendenser hos handläggarna. Men att
inte DAMP-problematik skulle innefattas av LSS är inte rätt. Det är
personkrets 3, som ska vara tillgänglig för barn med funktionshindren ADHD
eller DAMP:

"Personer som till följd av stora och varaktiga fysiska eller psykiska
funktionshinder har betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och
omfattande behov av stöd och service".

Handläggarens roll är att vara behjälplig i ansökan som sedans skickas
vidare till en nämnd som beslutar. Sedan finns möjligheter att överklaga om
det blir ett negativt beslut. Gå in på ÖVRIGT på hemsidan så finns det en
komprimerad text och en länk till hela texten. Vi har hjälpt till från BUP:s
sida att få igenom överklaganden, så ta hjälp av t ex de som gjorde
utredningen på ditt barn.
mvh Erik Wirkberg
Hej!
Jag är mamma till en 8 årig pojke som har ADHD. Jag har under ett år kämpat för honom både med skola och myndigheter för att han på bästa sätt ska få lugn och ro i skola och fritid! Jag har lyckats till en del men jag kämpar med försäkringskassan om hur mycket ersättning jag skall få de godkänner 1/4 ska jag kunna uppfylla vad min son behöver och det är att han inte skall vara på fritids eller annan grupp efter skolan p g a att det är för mycket då är det 1/2 som gäller jag studerar lagtexter, men har inte hittat något som säger att jag inte är berättigad 1/2. Är det någon som har erfarenhet av detta, varit med om samma sak?! Jag ger mej inte så alla tips är hjärtligt välkommna och är det något jag kan hjälpa till med så skriv gärna!
Vill passa på och berömma denna sidan den har hjälpt mej otroligt mycket!

Anna
Hej Anna!
De föräldrar som jag möter i mitt arbete har de flesta 1/4 vårdbidrag. Men det finns några som har fått mer, men det är sällsynt. Har du kämpat själv? Mitt råd till dig är att kontakta teamet som utrett din son. De kanske kan hjälpa dig att trycka på genom att skriva intyg, vara med att skriva merkostnader och vårdbehovsintyg m.m.
mvh Erik Wirkberg
Hej på er!
Jag skulle behöva akut hjälp då det gäller LSS. Vår pojke är diagnostiserad med grav ADHD och Tourettes syndrom. Han skulle behöva ledsagare på flygresor mellan Arlanda-Kalix då han ska ha umgänge med sin mor. Detta måste beslutas rättsligt och vår LSS-handläggare kan inte utreda saken då pojkens mamma är emot att han behöver ledsagare. Jag behöver helt
enkelt ett skrivet papper på att han har rätt till Riksfärdtjänst/ledsagarservice. Nu undrar jag var jag kan få tag i detta?
Hoppas på svar...
Jag går att nå på pson99@hotmail.com.

Tack på förhand...

...från en bonusmamma