Hej på er!
Vi håller just på med att få vårdbidrag från försäkringskassan, 1/4 vårdbidrag. Det vi inte fått är kompensation för minskad arbetstid. Jag skulle vilja jobba 75%, men är tvungen att gå ner på 50% för att kunna vara hemma under eftermiddagen med vår son. Kan jag söka det någon annanstans?
Tacksam om svar...

Pernilla
 

Hej Pernilla!
Vad jag vet så finns det bara vårdbidrag och socialbidrag man kan söka. Ni föräldrar som är inne på sidan, skriv in om ni vet att man kan söka andra bidrag!
mvh Erik Wirkberg

Hej Pernilla!
Jag håller också på med vårdbidragsbiten just nu. Försäkringskassan i Vänersborg har sagt till mig att i vårdbidraget ingår även förlorad arbetstid. Hur mycket det påverkar kan jag inte säga i dag. Ge dig inte, överklaga och ring och tjata,tjata.
Kai

 Hej! har en son på 7 år som fick diagnosen svår ADHD nu i våras, undrar nu om de är fler en jag som fått bråka sig till allt?? jag fick tvinga oss fram till en utredning och blev ifrågasatt varför jag ville göra en utredning på BUP utav mi son som de såg som en helt normal fungerande pojke för hans ålder. Nu har han även blivit av med sin dispens i barnomsorgen då jag är mammaledig. Så detta innebär att han skall komma hem efter sin 6-årsverksamhet varje dag. I våras var jag och min svärmor i skolan och pratade med rektorn som lovade oss att inför 6-års stareten skulle de ha allt ordnat för min son och en extra resurs skulle tillsättas som skulle rycka in och hjälpa till om de blev problem. Någon sådan finns inte och personalen har inte hört talas om någon heller. Varför ska vi föräldrar med dessa barn behöva bråka om allting?? jag blir så ledsen, dessa barn skall helst inte finnas och vi föräldrar skall straffas för att vi skilljer oss från samhällets ramar. Hur skalll!
man som förälder orka om man ständigt och jämt skall behöva bråka om allt. Allt har sköts så dåligt av vår kommun och lanstinget, min sons läkare gick i pension i Juni och ny läkare skule swättas in i Oct vilket innebär 4 månader utan läkarkontakt. Jag vet en idag inte om min son får rätt dos av sin medicin så jag inte vet vad som är normalt för honom, han får ju fortfarande utbrott här hemma ibland, men han som alla andra måste ju få bli arg.Men vad är normalt för honom, ja vem vet. Just nu går jag sjukskriven pga deprision och utbrändhet pga alla motgångar, jag har dessutom 4 barn till som jag skall orka ta hand om, men jag är så trött på att ständigt få bråka för min älskade sons bästa.

 Hej!
Som svar på din fråga om det är fler som måste bråka sig till att få hjälp skulle vi nog kunna fylla den här hemsidan med svar. Kunskapen kring neuropsykiatriska funktionshinder är fortfarande väldig liten, framförallt om hur man inom professionen kan hjälpa till. Att inte ens ha tillgång till en behandlande läkare vid medicinbehandling är helt förkastligt!

Mitt råd till dig är att du försöker samla ihop så många människor (släktingar, vänner m.m.) som kan hjälpa till att sätta krav på professionen, t ex genom ett nätverksmöte där man går igenom vad ni som familj behöver. Ni som är inne på sidan, skriv in tips på hur ni har gjort!
mvh Erik Wirkberg
 

Hej!!
Jag håller med man får kämpa för sina rättigheter. Vi gjorde som så att i skolan gick vi direkt till toppen, alltså chefen över skolrektorerna och i frågasatte verksamheten. Vi hävdade också att vi skulle ha så mycket hjälp som det krävs för att hålla vår son i trim. Tyvärr är det så i vårt samhälle,att man måste kunna sin sak och lägga fram det på ett sånt sätt så att de som sitter på toppen känner det som att prata med en jämlike. Den som hörs mest får mest hjälp men man ska inte vara arg och skälla utan man ska vara saklig och lugn väldigt lugn. barn och bildningschefen i vår kommun blev ställd för till honom ringde dom bara och skällde och vi fick den hjälp vi ville för att vi inte var arga utan sakliga det är min uppfattning.
Lika gäller inom vården i härdig och saklig och ringa en gång om dagen.
Lycka till Gill
Kan någon förklara för oss varför vårans sons försäkring ej täcker ADHD. Han hade ej problematiken när vi täcknade försäkringen... Vi anser att det inte ska spela nån roll vad för handikapp man har utan att det ska va samma villkor för alla!? Tydligen är det inte så på länsförsäkringar i alla fall....Det ända vi begärde var ersättning för hans medeciner. men det gick inte. VARFÖR KLASSAS INTE ADHD SOM ALLA ANDRA HANDIKAPP... DET ÄR FAKTISKT ETT HANDIKAPP ÄVEN OM DET INTE SYNS!!!!!!
 
Hej!
Socialstyrelsen (vår högsta vårdorganisation) kom i maj 2000 ut med boken "ADHD - Kunskapsöversikt hos barn och vuxna". Där fastlog man att ADHD är ett handikapp, men tydligen har inte det gått in i övriga samhället.

Jag vet att föreningar som Riksförbundet Attention (www.attention-riks.nu) arbetar med sådana här frågor, att arbeta intressepolitiskt. Men det är svårforcerat.

Jag tog kontakt med de fyra största försäkringsbolagen, bara ett av dem svarade och det var just Länsförsäkringar (se här ovan på "Inskränkningar i försäkringar"). Ni föräldrar som är inne på sidan, skriv in era erfarenheter!
mvh Erik Wirkberg
Hej Kaisa!
Tack för tipset. Hemsideadressen till Majblommefonden är www.majblomman.se

mvh Erik Wirkberg

 
Hej!
Jag är mamma till tre neuropsykiatriskt funktionshindrade barn, 11,15 och 17 år gamla. Jag är sjukskriven för konfliktsituation på arbetsplatsen, myalgi och min hemsituation. Jag har en man som varit sjukskriven men har jobb till sept., det är vad han orkar med. Vi går på BUP, som har larmat till socialen, men vi fick inte komma dit. Vi har även varit på ett boende för ungdomar och pratat med personalen, men för att få bo där måste man gå genom socialen! Som det är nu tar jag en dag i taget, ser till att alla får sitt, förutom alla kontakter och möten..... Tyvärr kommer jag själv i sita hand, om någon frågar hur jag har det vet jag inte vad jag ska svara, går ofta med en klump i halsen.
MARIA
Hej Maria!
Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Försök att få ännu mer hjälp från BUP så att ni får hjälp i familjen med avlastning (kontaktfamilj eller dylikt). Det är många gånger ett måste för de familjer jag arbetar med att orka.
mvh Erik Wirkberg
Hej
Vi har en 11 årig kille som har läs och skriv svårigheter samt mattesvårigheter. Har precis gjort en undersökning hos logopeden för vi misstänkte en språkstörning.
Pojken är normalbegåvad och utåt sett så märker man inte av hans svårigheter. Nu har skolans lärare även börjat misstänka att det även kan röra sig om ADHD.
Vi har sökt vårdbidrag men fått avslag vilket vi nu överklagat. Han har svårigheter och som förälder känner vi att vi vill vara mer med honom för han behöver oss i sin vardag i direkt anslutning till skolan slutar. Detta "köpte" inte f-kassan utan deras bedömning var att hans vård och omsorg inte krävde särksilt mycket mer tid än "vanliga" barn.
Hans inlärnings svårigheter var skolans ansvar. Jag är så arg och förtvivlad eftersom han inte mår bra och har varit väldigt deprimerad. Vi vill utreda vidare på Barnkliniken.
Hur viktig är en diagnos eller ett papper på att pojken har ett funktionshinder för att vi skall kunna få ett vårdbidrag? Känner att en diagnos skulle vara viktigt för att pojken skall få en bekräftelse på att han faktiskt är "annorlunda".

JAg har alltid kännt att barn " är olika " under åren som han vuxit upp. En del lär sig aldrig vissa saker eller har svårt för det.
Inte trodde jag att hans svårigheter kunde "heta" något. Tex så har tidsuppfattnig alltid varit så svårt samt en oro för saker som skall ske. tex besök på nya platser eller allmänt osäkerhet i nya miljöer mm

I och med att vi inte vet på vilket sett som han lär sig bäst på så har det varit så svårt att formulera det i ansökan och vi vet heller ännu inte vilket material som krävs. I överklagandet så skrev jag att den merkostnad som vi haft senast är nyinköpt LEGO.
Syftet med det är att han skall få bli gladare och må bättre. Det blev visst ett lite svamligt inlägg men jag blev så glad när jag hittade denna sidan där jag känner att jag kanske kan få svar och stöd i vår kamp för vår son. Hälsningar Mamma Mia
Hej Mia!
Det här med betydelsen av diagnos eller inte har jag lite svårt ibland att förstå. Har ett barn t ex ADHD så tycker jag att då ska barnet också ha den diagnosen, lika mycket som när ett barn har diabetes får diagnosen diabetes. Vår samhällsstruktur är uppbyggt så att man får bättre hjälp när man har en diagnos. Diagnosmotståndarna (som ofta är obegripliga i sin argumentation) hävdar bl a att man sätter en diagnos (för att kunna få hjälpinsatser). Givetvis sätter man inte en diagnos, antingen har barnet ADHD eller inte. Min erfarenhet är att de barn som bara nästan uppfyller kriterierna (kallas många gånger för att vara i en "gråzon") far oftast mycket illa, får för lite hjälpinsatser.

Socialstyrelsen (vårt högsta vårdorgan) har äntligen erkänt ADHD som ett handikapp. Det betyder att barn med ADHD ska ha rätt till olika insatser från samhällets sida för att kunna ha samma förutsättningar som andra barn. Mitt råd till er är att ni tar hjälp med att fylla i vårdbidragsansökan, att ni går in på detaljer (hur små dem än kan vara). Om du går på "Tidigare inlägg" (Samhälleliga insatser) här på hemsidan så finns där lite tips på vad man kan ta upp.
mvh Erik Wirkberg
Hej Mamma Mia!
Min pojk har språkstörning, damp och epilepsi.
Jag har tips och ideer för hur ni kan hjälpa er pojk och vad du kan ta med i vårdbidragsansökan.
Kram
kai67_2@hotmail.com
Jag har fått information om att Socialstyrelsen anser att ADHD är ett funktionshinder, med koden F.90.0. Om det är så borde väl ADHD ge rätt till stöd enl LSS-lagstiftningen?
Jeanette
Jajamensan, det är möjligt att få stöd enligt LSS då det gäller Damp

/Heidi
Hur går jag till väga?
Min pojke har adhd vilket leder till att jag måste vara pigg för att kunna hantera honom.Har jobbat heltid,ledde till att jag gick i väggen. Måste jobba halvtid för att hela familjen ska fungera.
Kan man få vårdbidra förden tid jag inte kan jobba
Hej ! Jag har oså en pojke med adhd.. Ja;kolla med försäkringskassan.Dom har blanketter,barn med detta handikapp går under LSS. Så det finns hjälp att få
jag som mamma är jag falig för minna barn om jag har adhd,Så att dom måste vara LVUade från mig måste ju ha rätt till hjälp i hemmet?
hej! Jag utreds nu för adhd och är ensamstående till två flickor 3 å 5 år, barnens pappa har ingen regelbunden kontakt med barnen.. Jag ringde sj till familjeeneheten å ansäkte där om stödfamilj till mina barn jag blev beviljad en helg i månaden.. varför skule du som adhdare vara farlig för dina barn? Jag kan int se att man skulle vara mer farlig för sina barn än en frisk person.. alla har vi våra mindre bra sidr även friska!
Däremot kanske man kan behöva en hemmahossare från soc som kan hjälpa en med att komma in i rutiner stödja en i föräldraskapet osv som man kan behöva stöd i hemmet med så at man kan fungera så normalt som möjligt...
Lycka till