SVCR - Stiftelsen Svenska kommittén för Rehabilitering.

För att underlätta sökandet efter fonder har SVCR sedan lång tid gjort en sammanställning över bidragsmöjligheter för handikappade från organisationer, stiftelser och fonder där enskilda personer kan söka bidrag. Klicka här nedanför för att komma dit:
http://www.svcr.a.se/bidrag.htm
Vi återkommer med fler tips om fonder senare.
Skriv in till oss om ni vet fonder som hjälper till vid neuropsykiatriska funktionshinder!
Mvh Erik Wirkberg

hej.... vi har gosse med damp, ett tips är att söka i kyrkans fonder; då i egna församlingen. vi har fått anslag därifrån - varje år! mvh. annelii

Enligt lagen har man rätt till boende, sysselsättning, personlig assistent, ledsagare och kontaktperson vid fysiskt eller psykiskt handikapp. Vad jag förstår så ska det gälla även vuxna med ADHD.
Var kan man finna lagtext enkelt om detta?
Det är nämligen aktuellt för oss att skaffa allt det här och undrar därför vad man säger till socialsekreteraren om rättigheten till detta utan att det blir för mycket tjafs.
Carin F A

Hej Carin!
Jag antar att du menar LSS-lagen? Det finns ju två sätt att få dessa samhälleliga insatser du nämner. Det ena är att man kan få det via socialtjänsten och det andra är via LSS (som är skilt från socialtjänsten). Egentligen ska du inte behöva tänka på vad du ska säga, för har man ett handikapp som det står i lagtexten "stora och varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder har betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och omfattande behov av stöd och service", så ska man ha insatserna. Erfarenheten från de ansökningar som föräldrarna till de barn/ungdomar vi arbetar med, är att det beror alldeles för mycket på den enskilde handläggaren om man får LSS-insatser. Det ska inte vara så, utan klarare regler måste utarbetas. Om du går in och klickar på "LSS (komprimerad)" här ovanför så finns det en förenklad text om LSS-lagen (och även en länk till lagen i sin helhet). Skriv gärna in erfarenheter/tips kring ansökan om LSS-insatser.
mvh Erik Wirkberg

Hej!
Nu har vi satt in olika tips på fonder. Gå in på ÖVRIGT, klicka på "Fonder" (långt upp på sidan).
mvh Erik Wirkberg

Hej Jag är en ensamstående kvinna med en son som har diagnos svår damp och är innskriven på Hab jag har halvft vårdnads bidrag jag jobbade heltid men  mitt liv slogs i spilror den dagen jag var med om en trafikolycka på arbets tid så jag blev skadad så Jag ej klarar jobba läkaren på FK bedömde att jag ej kan jobba men jag kan bara få halvsjukbidrag på grund av att jag harvårdnads bidrag samma sak gäller livräntan att jag förlorar ca:5.000 i månaden kan dom inte göra något ått på grund av att dom har sånna regler

      Vårdnads bidrag är jätte bra så länge man är frisk MVH Lotta

hej Lotta, du är inte ensam om detta problem, jag har funnit att det är väldigt vanligt, kommer själv oxå att drabbas av det i vilken omfattning vet jag inte ännu. En sak som jag har upptäckt är att det är inte samma regler som gäller alla gånger ej heller finns det ngn allmän stadgad lag som säger att det skall vara så här, enligt både JO och Riksförsäkringsverket, utan det handlar om allmänna råd, och skall anpassas individuellt. Jo tack ,individuellt utifrån handläggaren på F-kassan isåfall. En del har 1/2 sjukb. och 1/2 vårdbidrag, andra helt vårdbidrag och 1/2 sjukbidrag eller kanske 1/4 vårdb. och helt eller 1/2 sjukb. det verkar alltså inte finnas några eg praxis att gå efter. Och vart tar merarb och merkostnader vägen om du helt plötsligt skall forlora på ditt eget sjukb. Då borde ju i rimlighetens namn vårdb öka om man får mer arb än man hade tidigare för nu är man ju tvungen att stanna hemma ännu mer och lägga ner ännu mer arb så detta borde öka vårdb. Skall d!
å sjukb minska igen?? Det konstiga är att inga andra inkomster ( utom bostbidrag) minskar. Ja detta tål att forskas i. Du vet väl att du kan säga ifrån vårdb och bara behålla ditt sjukb om detta är mer ekonomiskt för dig. Vårdb är frivilligt och inget man måste ha. Ska bli intressant atthöra hur detta slutar. MVH Anja

Merkostnadsbidrag?
Jag ska försöka skriva en ansökan om merkostnadsbidrag till vår son 12år som har AD/HD, det är ju viktigt att man får med allt, det enda jag kan komma på just nu är mest matriella saker som slitage på köäder och grejor som försvinner och går sönder men det finns säkert mer man kan ta upp. Är det någon som kan tipsa mig lite... Inte lätt kanske för att inget barn är ju det andra likt.. Tacksam för svar.
Hej!
Du kan titta på om du måste köra extra mycket bil, om det är speciell mat du måste köpa (t ex snabbmat),om du måste laga mat flera gånger per dag, köpa fler dataspel eller andra spel, om du måste köpa speciella kläder, tvätta kläderna oftare än normalt, medicinkostnader, om du måste vara tillgänglig hela dagarna (arbetstid, telefonsamtal m.m.), om du måste ge ev. syskon extra grejer. Tänk även på alla smågrejer (suddgummin, blommor, pennor m.m.).
Ni som är på sidan, skriv in tips om merkostnader man kan ta upp!
mvh Erik Wirkberg
Hej!
Här kommer lite fler tips som man kan ta upp som merkostnader:
Om ni tar ledigt från arbetet för läkarbesök m.m. -
Ev. fritidsplats trots att barnet är så gammal och egentligen inte behöver -
Om någon förälder måste gå ner i arb.tid för att passa barnet - 
Bilstöd har man rätt att ansöka om (det är mycket ovanligt att man får det beviljat, men det kostar inget att söka) -
Ett tips är att skriva ner en "tidsstudie", skriva upp det man normalt inte gör med ett barn i motsvarande ålder och hur lång tid det tar.
Mvh Erik Wirkberg
Jag hade handikappsomsorgen hemma för att diskutera avlastning till min 11 åriga son och då nämde jag att jag fått ett halvt vårdbidrag beviljat.Hon sa att jag även kunde söka handikapps ersättning åt honom för min önskan är att kunna gå ner i tid och på ett halvt vårdbidrag går det inte!! Ska undersöka möjligheterna.(han har också adhd)För övrigt var det på dom tips du redan fått, som jag blev beviljat ett halvt. Mvh Jeanette