Hej, Jag vill ge tips om två gundskolor för barn med neuropsykiatriska funktionshinder. Den första heter Mossbergska Friluftskolan klass 1-6. Den andra skolan är Ekåsa Internat skola 7-9. Skolorna drivs av SDN Linnestaden som är resursnämnd för Göteborgsstad.De tar i mån av plats även in barn från övriga kommuner.

Hej!
Tack för tipsen. Länk till Mossbergska:
http://w1.322.telia.com/~u32207845/
Jag hittar tyvärr ingen länk till Ekåsa. Är det någon som vet om dem har en internetplats? Ni som är inne på sidan, skicka fler tips på skolor för barn med neuropsykiatriska funktionshinder (vi lägger in dem här ovanför på "Grundskolor" och "Gymnasieskolor").
mvh Erik Wirkberg

Hej!
min grabb ska börja i en internatskola för barn med npf-handikapp och den heter Sunnsgården och ligger på svartsjölandet i Stockholm. Vad ska jag som förälder tänka på, jag menar hur förklarar jag för min pojke att han måste flytta pga av att hans skola inte kan hjälpa honom och jag har hört mej för med bup och de kan inte hellr hjälpa< honom med hans bettendestörningar. Han är väldigt ojämn (han spelaar mellan 5-17år-åldern i själva verket är han 14 år). Hur gör jag som mamma i det här läget. Hatr någon av er erfarenhet av det här internatet eller annat internat. Vore kul om man fick veta något.

hlsn
lena n

Hej Lena!
Under årens lopp har jag varit med om att barn har fått börja på internatskolor. Och för det mesta har det varit positivt för barnet. Det som har varit bra är att det oftast finns helt andra förutsättningar i de här skolorna. Specialkunnig personal, mindre klasser, specialanpassad pedagogik m.m. Vad det gäller Sundsgården har jag ingen erfarenhet av. Den som jag har haft mest kontakt med är Dormsjöskolan i Hedemora. Ni som är inne på sidan, kom med tips till Lena!
mvh Erik Wirkberg

Hej Lena!
Du undrade om sundsgården och jag vill bara säga kanon!
För min son som började där för tre år sedan har det funkat jättebra.
När han började så visste han varför. Han hade blivit avstängd och utslängd från den "vanliga skolan" tre gånger så det här var lösningen.
Nu ska han ju sluta till våren och börja på gymnasiet, men jag kan bara tacka Sundsgården för att det gått så bra.
Barnen åker ju hem med jämna mellanrum på helger och lov och de ordnar med föräldradagar och besöksdagar i skolan. Det har funkat toppen för oss.
Hoppas du fått lite hum om skolan och lycka till!!!
Lena.w
till lena min grabb gick på sundsgården i tre år resultatet var att han läste in alla betyg ock går i dag gymnasiet det fins ingen som är så duktiga på barn med diagnoser som dom hör görna av dig om du undrar något lasse
Hej. Jag undrar om det finns någon som känner till någon bra skola i Boden/Luleå trakten för barn med särskilda behov?
MVH Kicki
Hej Kicki!
Vi håller på att samla Grundskolor och Gymnasieskolor här ovanför på sidan. Ni som är inne på sidan, kom in med tips på skolor för barn med särskilda behov!
mvh Erik Wirkberg
Hej!
Är en mamma till en flicka på 13 år som har diagnosen damp. Det har hon haft sen hon gick i 1:an, hon har inte fått den hjälp som hon har rätt till. Jag har gjort allt för att något ska hända men vad får man för svar? Jo det finns inga pengar och det finns inga speciallärare. det finns inget alls att tillgå! Sen säger skolan att dom har gjort det som vi kom överens om när jag anmäler dom för skolverket och skolverket lyssnar på skolan och inte på föräldrern. Så ärendet bara lägs ner, utan att meddela sig på något vis. Sen blir vi hänvisade till en annan skola med en mindre klass 4 st pojkar och där passar min flicka inte in alls. När jag för det på tal så finns inget annat. Ny utredning och nu mår hon så dåligt så utredningen säger att nu kan hon få gå i särskola och det är det enda allternativet vi får. Vi tar det för vad ska vi göra. Nu trivs hon och har fått kompissar men jag tycker att särskolan är inte riktigt rätt för henne. Jag skulle villa ha mera undervisning och mi!
ndre ut och gå + att dom har både trä och syslöjd. Det borde finnas en skola mellan vanliga skolan och särskolan. Med små klasser och flera lärare. Jag vet att hade min flicka fått den hjälp hon skulle ha så har hon inte legat 2-3 år efter. Vems är felet? Vem får lida? Vi har lagar men till vilken nytta?
Hej!
Vad det gäller särskolan så är det så att barnantalet har ökat där, medan det föds färre barn med utvecklingstörning. Det betyder nog att särskolan har "tagit över" t ex vissa barn som förut gick i liten grupp i skolan. Att granska det här borde vara en uppgift för Skolverket. Jag håller helt med dig att metoder inom den vanliga skolan måste utvecklas för barn med särskilda behov. Mitt förslag är att du kontaktar de som utrett din dotter och ni tillsammans ger skolan kunskap kring er dotter och gör ett åtgärdsprogram tillsammans med skolan.

Ni som är inne på sidan, skriv in era erfarenheter!
mvh Erik Wirkberg
Hej Erik!
Först och främst, vill jag tacka dig för en brabok! Beställde den i samband med min dotters utredning för 11/2 år sedan, hon har diagnosen ADHD. Nu till problemet: Jag är i akut behov av
en ny skola till min dotter som är 91/2 år, hon är för närvarande på ett behandlingshem.men får ej vara kvar p.g.a att jag inte kan springa där på möten 1gång/vecka dessutom stänger dom kl.
1500 varje Fredag. Jag får inget arbete p.g.a detta, och har gått miste om fyra jobb!
Hennes plats sägs upp fr.o.m den 11/4 -03, därefter har hon ingen skola eller fritids att gå till! Jag är för närvarande sjukskriven(arbetslös)! Söker nu akut efter en bra Skola! Jag har varit i kontakt med Klöverns skola på Ekerö, men där fanns tyvärr ingen plats! Kan någon hjälpa oss?
Med vänliga hälsningar.
Barbro Nyström med dotter Denise.
Hej Barbro!
Tack för responsen på boken. Ni som är inne på sidan, skriv in tips om skolor till Barbro. Och vi vill gärna ha in tips till hemsidan om skolor i hela landet (vi samlar dem här ovanför på "Grundskolor" och "Gymnasieskolor").
mvh Erik Wirkberg
Hej! Jag är en specialpedagog som arbetar med barn och ungdomar med lindrig utvecklingsstörning och autism. Funderar mycket på om det är bäst för dem att gå i speciell klass för autistiska barn inom grundsärskolan eller tillsammans med elever med "enbart" utvecklingsstörning. Är det någon som har en åsikt?
Kerstin
Hej Kerstin!
Pedagogiska program för barn med Autism är idag oftast mycket bra och väl utprövade. Men som med alla barn så måste man titta individuellt vad som passar bäst för varje enskilt barn.
mvh Erik Wirkberg
Min son går i 7:an och är 14 år gammal och har alltid vantrivts i skolan. Nu ska jag på skolmöte igen eftersom min son vägrar gå till skolan när han är hos mig (när han är hos sin pappa vågar han inte skolka). Jag orkar inte tvinga iväg honom något mer. Han har inlärningsproblem och jag tycker att det verkar väldigt likt ADD, men han har inte blivit utredd. Dessutom har han alltid varit ganska ensam i skolan. Lärarna verkar tycka att jag är slapp som inte tvingar iväg honom men jag orkar inte längre svika honom han våndas varenda vardagskväll över morgondagen. Så har det varit i alla år och han har ofta fått vara hemma för mig då jag har försökt ge honom undervisning där istället. Jag vill ha in honom på en skola med mindre klasser där man kan göra inlärningen mer lustfylld eftersom det verkar vara det enda sättet att få honom att komma ihåg det han lärt sig. Känner ni till någon sådan skola?
Orolig mamma
Hej "orolig mamma"!
Kan du återkomma om var denna skola skulle i så fall ligga? För då kanske det du kan få tips från de som är inne på sidan. Vi vill få in tips om skolor till sidan, som vi samlar härovanför ("Grundskolor", "Gymnasieskolor").
mvh Erik Wirkberg
Hej!
Vi arbetar på Virginska skolan i Örebro. Vi har tre klasser (1-3)på gymnasiet för elever med diagnoserna AS/AST. Vill ni veta mer? MVH Eva Nilsson specialpedagog/samordnare
 Hej Eva!
Vi vill gärna att ni skriver in om er verksamhet i Örebro. Skriv gärna lite konkreta saker som ni gör, om pedagogiska hjälpmedel m.m.
mvh Erik Wirkberg
Jag har tre barn i Waldorfskola, varav den ena tvillingen förmodligen har AD/HD. Vi bytte skola på inrådan av en mycket erfaren förskolelärare. Dock fick storasyster vara med och råda så hon fick prova först och det gick bra. Jag hade då hört både fördelar och nackdelar med att ha dessa barn i Waldorfskola. Hittills har fördelarna övervägt, dom har liten grupp för yngre barn med specialutbildad lärare och liten grupp för större barn/ungdomar med ett par lärare. Dom disponerar några inte så stora, trevliga klassrum. Skolan har sjuksyster varje dag, fast skolläkare, kurator och psykolog vissa dagar i veckan. Som förälder ser jag detta som en mätare på deras engegemang för sina elever. Jag tror att den kommunala skolan som nu blöder av resursbrist, kantrar mer och mer åt lärarlösa lektioner, mycket eget arbete, jobba i eget tempo, inte är så bra för barn med ADHD-problem eller andra problem inom autismspektrat. Skall dessa barn få ett utrymme i dagens skolor eller kommer fler och fler tveksamma "fall" till särskolan som även den urholkas. Utslagningen börjar tidigt för dessa barn. Det finns särskolor som är riktigt bra. Aspuddens skola och Martinskolan i Stockholm t.ex. Men många gånger handlar det om förvaring. Nu är ju Waldorfskolorna i ärlighetens namn precis som andra skolor ganska olika och mycket hänger på den enskilda läraren. Det kan bli bra men också mindre bra enligt vad jag erfarit. Får man dock igång en kommunikation med skolan så man får koll på deras inställning till barnen och arbetet med barn med särskilda behov så kan saker lösa sig. Men att det går med automatik.....aldrig.....föräldrarnas initiativ är grundbulten i dessa barns utbildning. Tyvärr, man tycker ju att proffsen skall lägga upp det, men det är inte så idag.
Lagen säger en sak men i praktiken ser det annorlunda ut.
Annette
Hej Anette!
Tack för din redogörelse av dina tankar kring skolformer. Riksförbundet Attention (www.attention-riks.nu) har fått medel från Arvsfonden till ett skolprojekt som bl. a. ska samla "goda exempel" på skolformer till barn/ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder.
mvh Erik Wirkberg
Har en 16-årig dotter med ADHD-problematik. När hon nu söker gymnasium/folkhögskola med internat vill vi att det ska fungera så bra som möjligt för henne. Finns det någon som har tips att ge på väl fungerande skolor gällande ungdomar med denna problematik?/Suzanne
Hej Suzanne!
Du kan gå in på www.attention-riks.nu, klicka på "Attentions Skolprojektet (egen hemsida)" och klicka på "Skolor" som finns i raden längst upp. Där finns olika former av skolor samlade.
mvh Erik Wirkberg
Hej!
Jag har en 12 årig son som har efter andra utredning fick följande diagnos; lite ADHD, och lite Aitistiska drag dock kan inte klassas som Aspergers. Han går nu sin sista termin i en terapiskola (2årig) men han måste fortsätta i speciel skola, typ St. Örjan. Hans svårigheter är ; jätte dåligt självförtroände, ingen nyfikenhet och lust att studera, kan inte ta motgångar-blir mycket agressiv och svär och katar sönder saker. Vill inte göra idrott och sitter helst framför datan där han kan fastan i långa timmar. Han chattar på Sims-vänners hemsida och har skrivit fantastiska långa och bra inlägg! Duktig på dat och konstnärlig begovad.
Vi har två mindre syskon och han bråkar med dem jämt, det är jättejobigt hemma.
Vi har testat Concerta, men avslutade efter två veckor, fick ingen resultat bara mer stökighet och ont i huvudet.
Nu så måste vi välja skola till hösten. Det är svårt att välja eftersom vi har ingen klar diagnos, trots utredning.Ska man välja ADHD klass, eller Asperger eller?? Vi har anmältoss till St. Örjan skolor i Stockholm, men vet inte vilken "grupp" vår son kan tillhöra.
Vi vill även testa annan medicin, men vet ej vilken, har ni tips så är jag tacksam!
Undrar också om det finns möjlighet för en utredning angående mij själv. Jag känner igen mig i min sons problem och har jätte svårt att hantera situationen, då jag själv blir lätt arg och bara skriker!! Jag har testat hans Concerta ( två tabletter bara)och fick lite positiv effekt...
Tack för snabbt svar!
// en slutkörd mamma till.
Hej!
Jag tycker att ni ska samlas tillsammans (föräldrar, de som utredde och skolan) och göra en ordentlig analys om vilka svårigheter och resurser din son har. Och utefter det titta på var han skulle ha bäst förutsättningar.

Det går inte att ge tips om någon annan medicin, men det finns något som heter Strattera som kan provas om inte centralstimulantia har hjälpt