Har en liten kille på 8 år som int ekan sova.
Han gå roch lägger sig vid 20.00 på kvällen men är uppe vid 5- 6 tiden han kan inte sov och lyckas ofta väcka hela famijen.
Snälla är det någon som kan ge mig tips på hur jag får honom att sova ordentligt.
Det hjälper inte med att låta honom vara upp längre på kvällarn.
Han har diagnosen DAMP.
be höver Er hjälp.
Hej!
Det är svårt att ge råd såhär till dig. Oftast har barnen jag arbetar med svårigheter att somna, inte att dem vaknar för tidigt. Kan du återkomma med mer detaljer. Har han alltid varit morgonpigg? Är det hans sömnmönster? Är det tillräckligt mörkt i rummet? m.m.

Ni föräldrar som är inne på sidan, känner ni igen era barn i det här? Kom med tips om hur ni har gjort! mvh Erik Wirkberg
Hej!
Min son har exakt samma sömnmönster med tillägget att han har svårt att somna i perioder.
Han har diagnosen ADHD m autistiska drag.
Det har alltid varit så och nu när han är tio år är det fortfarande likadant. det vi gjorde för att få det mänskilga tider för resten av familjen var att vi tragglade in vissa morgonrutiner för honom.
När han vaknat så fanns frukost på en bricka i kylskåpet klart för honom att ta, en film var laddad i videon och lite tidningar framlagda som han kan titta i....
Detta gav oss föräldrar ca 2 timmar extra att sova ut på morgonen.
Visst kan man ha synpunkter på att ha videon som barnvakt men vi kände oss tvugna att få lite sömn på mornarna eftersom han ofta vaknar till på natten och är uppe.
Det tog ett halvår att traggla in dessa rutiner. men idag går han upp själv, gör frukost och spelar lite tv-spel och ev tittar på nån film.
Vi har kommit överens om att 8 är ok att väcka oss.
Detta funkar bra nu, men det tog lång tid att få till med många bakslag men idag är vi alla glada över att mornarna är mycket lugnare och harmoniska!

Ge inte upp!! Hör av dig hur det går !

Jeanette

Hej!!
Jag förstår precis hur du känner dig. Fast vi har problem med att han inte kan somna.
Vi har gjort i ordning en sovrutin som ingår i ett belönings schema som vi har till Marcus. Detta fungerar hyffsat, nu somnar han kanske fram mot 22 tiden förr 23-00 nånstans och då lägger han sig vid 20.30 ca. Så det är en klar förbättring.
Jag tycker iden om frukost bricka var väldigt bra.
Jag önskar dig lycka till
Gill

Hej vi har en flicka på 7 år som inte somnar om kvällarna det kan ta 2-3timmar och sen vaknar hon nästan varje natt och ofta kan hon få för sig att skrika så hon väcker alla andra sen vaknar hon tidigt på morgonen och väcker gärna sina syskon då. Hon är trött och sur hela dagarna. Vi har provat olika läggtider men inget hjälper. Hon är under utredning och vi hoppas att NP-teamet ska kunna hjälpa oss. Hon har inte sovit många hela nätter sedan hon föddes.
 Lotta

Vår dotter på 9 år har alltid haft svårt för att somna på kvällarna (nattningen tog ca. 1-20 timmar)
Hon vaknade ofta, ca. 5-10ggr/natt.
Sedan i höstas äter hon två naturmedel.
Omega3 praparatet Sanumar samt för insomning/avslappning Relaxin.
Vi har även börjat med "nattnings-schema" som innebär belöning för varje "egen" insomning (jag slipper sitta inne hos henne).
Nu, efter 5 månader, har vi lyckats ändra hennes sovrutiner.
Så här ser våra rutiner ut (+ att hon tar 4 tabl sanumar/dag och 1,5 tablett Relaxin 1 timme innan läggdax):
Hon lägger sig 20.00
Vi sätter upp stickers för förra nattens egen insomning på schemat.
Lyssnar på en talbok i ca. 15 min.
Lyssnar på en avslappningscd för barn i ca. 15.min.
Släcker lampan.
Efter ca. 15 min somnar hon.
Nu mer är hon mycket piggare på dagarna + att hennes humör har blivit mycket, mycket bättre.
Nattskräcken och antal vaknande under natten har minskat.
Nu vaknar hon ca. 1g var 3:e natt och det är inte mycket jämfört med förrut.
Humörsvängningarna har blivit mycket färre.
Hon somnar själv varje kväll.
Svar på ditt problem då din 7 åriga dotter hade svårt att somna/sova. Jag är 21år och har haft samma problem hela mitt liv fram tills för 8 månader sedan då jag fick utav min läkare utskrivet: Melatonin. Det är ingen sömn tablett utan Melatonin är något kroppen själv utsöndrar då det ex-vis blir mörkt ute men som att man kan sakna c-vitaminer så kan man sakna detta. !!MYCKET bra, inga biverkningar!! Lycka till!!
Hej,
Jag vill bara dela med mig av min erfarenhet av medicinering med Melatonin. Vår son 11 år har ALDRIG någonsin känt trötthet och har slitit ut oss fullständigt på kvällar och nätter i kampen om att få honom att sova. Sedan ett halvår tillbaka får han melatonin och vardagen har ändrat sig helt. Han känner trötthet, tycker det är skönt att krypa till sängs och vi ser inga bieffekter av medicinen. För första gången på 11 år har vi ett vuxenliv tillsammans några timmar på kvällen. Hälsningar Maria
Hej Maria!
Tack för din förmedling av er erfarenhet. Melatonin är ett kroppseget sömnhormon som har en styrande inverkan på kroppens dygnsrytm. Kroppens tillverkning av hormonet är individuell och det finns ärftliga faktorer som styr hur mycket melatonin som produceras. Den är konstigt nog licensbelagd i Sverige, men kan köpas på de flesta "tax-free"-shoper på flygplatser och i USA på hälsokostaffärer.

Min erfarenhet är att Melatonin har fungerat mycket bra för barn som bara inte kan somna, dvs att insomningsproblemen inte direkt kan häröras till överaktivitet, ängslighet m.m.
mvh Erik Wirkberg
Hej Susanne!
Det stämmer precis med min erfarenhet från de barn/ungdomar som jag arbetat med.
mvh Erik Wirkberg
Smönsvårigther! Jag kan inte sova på natten och kan inte somna på kvällen! Är det nån som har nåtgot tips på hur jag ska göra? Jag har provat allt. Varm mjölk, bada, promenad, kaffe, te, ingenting, meditation, läsa, räkna, se på tv, sömnmedel! Inget fungerar! Jag står i kö för utredning om adhd, kan medicin mot adhd hjälpa mig att somna och sova? Nu sover jag ca 3-5 timmar/dygn med några dgar som jag sover 8 timmar för att "ta igen". Klockan är NU 01.55 och jag klev upp 06.30. *suck*
Hej!
Medicin mot ADHD (centralstimulantia) kan i ibland ha effekt av att man somnar bättre. Men min erfarenhet är att det som hjälpt de barn jag arbetar med som har svårt att somna är Melatonin (se inläggen här precis ovanför).

Ni som är inne på sidan, skriv in tips!
mvh Erik Wirkberg
Du ska prova att inte ta nåt kaffe eller te efter kl 18 helst inte alls te kan du ta kl 18 men inte senare samt att du ska köpa Melatonin eller Tryptofan. Sen ska du äta banan och ta Bvitamin kl 22.00.
Efter det dags för honung med antingen varm mjölk eller så tar du lite kamomillte med honung istället. Provar du Valeriana och Relaxin? I annat fall ta ALLT detta ovan ska du se att du sover!
SAMT lyssna på en talbok. obs tråkig!
KRAM
Elena
Hej!
Vi har en pojke på 13 år som har hållt oss vakna i många år på nätterna men sedan ett år tillbaka äter han melatonin och vi har fått en fungerade vardag. Tack för att det finns melatonin.
susanne
Hej Susanne!
Vad bra! Det du skriver stämmer precis med min erfarenhet från många av de barn jag arbetar med. De barn som har blivit mest hjälpta av Melatonin är de som bara inte kan somna, inte på grund av ängslan, överaktivietet m.m. Utan de försöker, men det går bara inte.
mvh Erik Wirkberg
Min son har precis börjat med melantonin men jag undrar hur den egentligrn verkar, vad är det den gör i kroppen. Han har problem med att komma till ro på kvällen men även att han vaknar ett flertal gånger under natten. Eftersom han är 10 år känns det konstigt att börja med "nattvak" igen...
Kan medicinen hjälpa honom hela natten eller det är bara insomningen som påverkas?
Tacksam för svar
Låtta
Hej Låtta!
Melatonin är ju kroppseget sömnhormon, den fylls på. Generellt kan man säga att påfyllningen varar 4-5 timmar, men det är individuellt hos varje människa. Det är inget insomningspreparat på det sätt som dessa verkar, utan som sagt så är det väldigt individuellt hur man behåller sömneffekten, lika som vi är utan att fylla på hormonet.
mvh Erik Wirkberg
Men hur tillverkas/utvinns då melantonin om det är ett kroppseget hormon?
Maria
 
Hej Maria!

Tabletterna är i syntetisk form (konstfiber). De är kemiskt identiska med sömnhormonet som vi själva producerar i våra kroppar. Sedan kan man utvinna ett naturligt melatonin från djur som vad jag har fått veta inte rekommenderas.

Här i Sverige är Melatonin licensbelagt, men på det allra flesta ställen utomlands kan man handla det receptfritt, så kolla upp att det är i syntetisk form innan ni handlar.

mvh Erik Wirkberg
Hej.Var kan man få tag på melatonin? Kan läkare föreskriva det?Vilka kriterier ska uppfyllas för att man ska få medlet utskrivet till ett barn på 10 år? Häls.Anne-Marie R.
Hej Erik!

Jag såg att du i ett inlägg rekomenderade Melatonin vid sömnsvårigheter. Och har en fråga om det.
Vi har en åttaårigkille som får väldiga utbrott på kvällarna och också har väldigt svårt att somna bl a "att han inte kan sluta tänka och att han vill göra allt på en gång" som han själv säger. Kvällarna blir bedrövliga för oss alla. Han får en tabl Conserta på morgonen och får nu en också vid två eftersom hans doktor trodde att utbrotten skulle minska på kvällstid då. Sammantaget mår han bättre av att få två tabl dagligen. Men han kan inte sova och varvar fortfarande upp och blir arg även om det inte alltid slutar i katastrof för honom. Vi föräldrar har kännt det som han skulle behöva något rogivande på kvällen och vi har försökt att göra kvällarna så mysiga och harmoniska vi kan. Men problemet kvarstår. När han var riktigt liten fick vi Atarax och Theralen utskrivet för hans sömnsvårigheter (då hade svårt att somna och vaknade med en timmas mellanrum under hela natten) DEn medicinen hjälpte inte överhuvudtaget. Det är så otroligt synd om honom att ha kvällarna så här svåra!
. Han blir så förtvivlad och ledsen för han lider så av att bli så arg och tycker det vore bättre att bo ensam ute i skogen. Tror du att melatonin vore något för honom eller har du något annat råd att ge?

Jag har också en fråga angående kamratskap. Som det är nu vill han aldrig leka med någon på sin fritid. I skolan har han också valt att vara med de yngre barnen, han tar hand om dem som de vore väldigt små! Vi tror att han väljer att vara med de yngre för att han på så sätt undviker att hamna i konflikt, vilket var väldigt vanligt förut. I skolan får han nog sitt lekbehov tilgodosett , men jag är orolig för att han inte vill leka överhuvudtaget på sin fritid. Han har inga syskon i sin ålder heller så det blir vi vuxna som blir lekkamrater åt honom. Hur tycker du vi ska agera, om vi ska agera i detta?

MVH Mamsen
Hej!
Jag har kollat runt lite bland tidigare ställda frågor angående sömn och läkemedlet melatonin,
Jag har en son 19-år med diagnosen ADD.han har i hela sitt liv haft svårt med sömn och känner sig nu håglös och trött.Jag undrar vart vi skall vända oss för att få hjälp med detta?
Mvh Anne Jönsson
Hej Jag har en flicka på 8 med Adhd med autiska drag. Sömnen har varit problem sedan hon föddes för ett år sedan fick hon Melatolin-licens äntligen kunde hon somna vi har haft fruktansvärda konflikter när jag försökt lägga henne underbart att se min flicka utan ringar under ögonen som hon haft ända sen hon var bebbis.