Hej!
Jag arbetar inom vuxenpsyk. och söker efter någon med kunskap om hur Ritalina fungerar på vuxen med ADHD + psykosjukdom? Går Ritalina att kombinera med neuroleptika?
häls
Anette Nilsson
Hej Anette!
Det här kan inte vi svara på. Som vi ser det måste det vara den behandlande läkaren som ska kunna svara på om personen som lider av ADHD/Psykos kan ta både Ritalin och neuroleptika. Vårt råd till dig är att ta kontakt med Kjell Modigh (vuxenpsykiater) som sitter som suppleant i Attentions styrelse. Gå in på www.attention-riks.nu, klicka på styrelse och där kan du maila till honom.
mvh Erik Wirkberg

 
Finns det någonstans där man kan få en diagnos som vuxen? Alla sidor handlar bara om hur man behandlar och vem man kontaktar om det gäller barn.
Hej!
Som du ser så arbetar vi som har den här hemsidan med barn och ungdomar. Vi har mycket liten kunskap kring vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder.
En som du kan kontakta är Kjell Modigh (vuxenpsykiater) som sitter som suppleant i Attentions styrelse. Gå in på www.attention-riks.nu, klicka på styrelse och där kan du maila till honom.
mvh Erik Wirkberg
Hej!
Vi är två kvinnor som studerar specialpedagogik 41-60 poäng på högskolan i Kristianstad. Vi ska nu skriva vår C- uppsats och söker på det här sättet kontakt med personer som har ADHD i åldern 20-25 år som vill hjälpa oss genom att besvara ett antal frågor.
Tacksamma för svar.
Gunilla Underdal
gunilla.underdal@utb.kristianstad.se
och Ingela Persson
ingela.persson.@utb.kristianstad.se
 
Konferens om
ADHD/DAMP & ASPERGER SYNDROM
Essinge Konferenscenter, Stockholm 6 & 7 december 2001.

Under konferensen får du ta del av de senaste nyheterna inom neuropsykiatrin med tips och råd till dig som arbetar med stöd till vuxna människor med neuropsykiatriska funktionshinder som t ex ADHD, Damp och Asperger syndrom.

Under ledning av Håkan Nyman, leg psykolog, Karolinska Sjukhuset, kan bland annat lyssna till:
Kjell Modigh, tidigare chefsöverläkare psykiatriska kliniken i Kungälv.
Christina Lögdahl, leg psykolog, verksamhetschef Autismcenter Sörmland.
Gunilla Hellberg Edström, Arbetsmarknadsverket.

Du kan anmäla Dig på tel nr 08-555 403 33 eller klicka här nedanför för mer info. och anmälan via nätet:
http://www.iir.se/conference.cfm?EventID=pp2863&Division=Pub&div=Pub

mvh Erik Wirkberg
Jag fick för sedan ett 1 år sedan reda på att jag hade ad/hd genom en privat läkare,sedan dess har utredning efter uterdning pågott.Antigen säger dom att det beror på min svåra uppväxt och är oeniga om dom ska medicinera med amfetamin.Allting bara snurrar i mitt huvud. Just nu är min 8-åriga son under utredning för AD/HD och mina skuldkänslor håller på att äta upp mej.Hela min situation är kaos!
Hej...Jag kan försöka hjälpa dej.Skriv till mej
tulltan@bredband.net.
Hej!
Du skriver att du har fått diagnosen AD/HD. Man vet idag att AD/HD beror på biologiska orsaker, så det låter lite märkligt om man säger att din AD/HD-problematik antingen beror på din svåra uppväxt (däremot kan oftast symtomen förvärras av en dålig miljö).

Ett tips till dig är att ta kontakt med Riksförbundet Attention (www.attention-riks.nu) där det finns vuxengrupper som man kan få råd och stöd ifrån.

Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för barn, ungdomar och vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder.
mvh Erik Wirkberg
Hej!
Jag undrar om det finns någon form av behandling/utredningshem som är direkt riktat till vuxna med ad/hd där man får lära sig att handskas med sin problematik.
Ann-Sofie Karlsson
Hej Ann-Sofie!
Jag har mailat och frågat en läkare som arbetar med vuxna som har neuropsykiatriska funktionshinder. Han tror att det finns några privata behandlingshem, men kan inte namnge dem och därmed inte heller yttra sig om kvalitén på dessa.

Vad det gäller utredningar så har ju fler och fler vuxenpsykiatriska kliniker utredningsteam för ADHD-problematik (bl a vi i Uppsala).

Har ni kontakt med Riksförbundet Attention (www.attention-riks.nu) som har vuxengrupper? Där kanske ni kan få reda på mera. Tyvärr är det väldigt lite behandlingsutbud vad det gäller vuxensidan.
mvh Erik Wirkberg

Hej!
Undrar om det finns några bra läroböcker för vuxna med ADHD, som förlorat år i den vanliga grundskolan? Undrar också över kurser för föräldrar till/och unga vuxna med ADHD.
Hälsningar!   Ann-Britt
Det finns en föräldracirkel ("Metoder i vardagen") som vi anordnar i samarbete med Studiefrämjandet och riksförbundet Attention. Kalmar, Jönköpings och Kronobergs län har kommit längst i planerna att starta upp cirklarna. Vill du veta mer om cirklarna kan du maila in frågor eller kontakta Attention (www.attention-riks.nu).
Är det någon som kan hjälpa till med tips till Ann- Britt om kurser, läroböcker för vuxna med ADHD?
mvh Erik Wirkberg
Hej min sambo på 30år har fått diagnosen adhd i vuxen ålder. Men sen så undrade jag om ni vet var man kan få bra med info om olika tillväga sett för att hjälpa han...
Nu e jag så ny i detta så jag försöker hitta lite olika lösningar på det men vissye inte var jag kan vända mig... Tack på för hand Mvh Jenny

Hej Jenny

Det finns väldigt lite metoder vad det gäller vuxna med NPF. Jag skulle råda dig att gå in på www.attention-riks.se . Där finns det information om vuxengrupper m.m.

 

Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg

 

Hej!
Känner också igen mig jag e 33år.
Separerade julas med gemensam dotter.
Blev inlagd på akutpsyk på jul i samband med sep.
Nu pendlar jag mellan vuxenpsyk o soc med deras utredningar ganska påfrestande.
Nu ska jag antagligen få genomgå en utredning så dom runt om mig fårstår mitt problem.
Har ofta fått höra bakom min rygg om jag är påverkad eller nått vilket inte är så kul!
Samtidigt va de "skönt" att få läsa inläggen att man inte e ensam. Det känns bra att skriva till personer som förstår sig på problemet.
Lycka till allihop!! Kupan

Hej "Kupan"
Gå gärna in på www.attention-riks.se , där har dem vuxengrupper kring NPF.
Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg

Hej jag antar att jag är lite för gammal för att skriva här men jag gör det ändå.Mitt namn är Pernilla..jag läser på komvux nu och har alltid haft jättesvårt med koncentrationen i ämnen där jag lär sitta still och lyssna,speciellt matte som jag har svårt för.. efter ett tag kommer myrkrypningar och överaktivitet i form av att jag blir så hyper att jag inte vet vad jag ska göra, jag pratar i ett och det snurrar i huvudet på mig. jag kan göra saker jag aldrig annars skulle göra. När jag har blivit så här en gång på dagen så är resten av min dag förstörd och det fortsätter dagen ut. Det är otroligt påfrestande. har jag bara koncentrationssvårigheter eller adhd/damp? vad kan jag göra åt det??jag har varit så här så länge jag kan minnas, men däremot vissa dagar kan jag vara tvärsom och vara otoligt låg i stället...tacksam för svar mvh Pernilla.

Hej Pernilla
Även för dig skulle jag råda dig att gå in på www.attention-riks.se , kolla var du har närmaste lokalförening och ta kontakt med dem. Dem kan råda dig var du ska kunna få kontakt med vården och ev. en utredning.
Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg

Hej

Jag har en tid funderat på om jag kan ha en form av ADHD. Jag kan inte så mycket om symptomen men har förstått att en del av min personhistorik matchar de kriterier som finns för ADHD.

Jag började gå och tala väldigt tidigt och ville aldrig sitta still ("klättrade på släta väggar"). Jag vet att jag hade svårt att hålla mig fokuserad i skolan och kunde bara koncentrera mig en kort stund på en uppgift sedan tog lek eller dagdrömmar över. Jag hade genom hela skoltiden koncentrationssvårigheter och lärarna sa att jag mognade sent (jag började lyckas med studier först som vuxen). Under skoltiden fick jag och mina föräldrar höra att "han kan om han vill". Jag har inget tålamod alls och har aldrig haft. När jag var liten hade jag även humörsvängningar.

Än idag sitter koncentrationssvårigheterna i och jag är väldigt rastlös. Detta märks bl.a. på mitt arbete där jag har svårt att organisera mitt jobb och jag kan inte sitta still på mitt kontor mer än korta perioder. Jag har oreglerad arbetstid och "flackar runt" mycket, d.v.s. jag arbetar kanske 09.00-11.30 samt 13.00-15.00. Därefter åker jag hem och fortsätter ofta att arbeta hemma när barnen har somnat på kvällen eller på helgen. Detta är tröttande samt stressande, jag blir på så sätt aldrig ledig men kan heller aldrig sitta still när jag är på jobbet. Men samtidigt blir jag väldigt intensiv och uppfylld av mina idéer och jag är ofta impulsiv. Men om jag stöter på motgångar så tröttnar jag snabbt. Jag har ofta påbörjat saker men har svårt för att avsluta dem.

Jag har också alltid varit lite virrig eller disträ vilket bara har eskalerat med åren (och stressen).

I mitt arbete är förmågan att organisera och att kunna koncentrera sig och sitta still, av yttersta vikt. Detta kan jag ej utan lever i ett ständigt kaos där jag ibland missar möten och handledningstider o.s.v. på grund av min bristande kapacitet. Jag går också omkring med en konstant ångest (som en molande känsla av obehag) eller känsla av att inte räcka till och klara av något (denna känsla har jag alltid haft). Jag har dålig finmotorik (klumpig) och har alltid varit morgontrött.

Jag är idag 33 år gammal och har börjat fundera efter att ha stött på en del av denna problematik genom min utbildning samt i olika skrifter och på nätet. Dessutom har jag ju drag (oavsett orsak till dem) som behöver avhjälpas om jag ska klara mitt arbete och mitt dagliga liv (Glömmer vad jag ska göra ex. äta eller om jag har blivit ombedd att uträtta några ärenden kommer jag ofta bara ihåg det senast omnämnda o.s.v.)

Tacksam för synpunkter på om detta kan vara någon form av ADHD eller om det är något annat (kanske bara symptom på stress).

MVH

Christer

Hej Christer
Jag skulle råda dig att ändå ringa psykiatrin (du kan göra det anonymt) och diskutera med dem om du skulle kunna gå igenom en utredning.
Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg

Hej !
Jag undrar vart jag kan vända mig.. Jag är 21årig tjej, äter både Strattera och Concerta, har ingen diagnos.. kan inte placera mig i något direkt "fack" eller hur jag nu ska uttrycka mig. Jag mår jätte dåligt psykist då jag hela tiden tar en dag i taget, men det går inte så bra. Jag orkar inte, har ingen energi kvar. Orkar inte ta mig för att laga mat, betala räkningar, jobba, förklara,,, min kommun vägrar hjälpa mig och jag håller på att gå under. snälla finns det ingen som kan hjälpa mig?

Jag är vuxen så jag borde klara av, det är inte det att jag är lat, är helt slutkörd. Jag kör tills jag stupar och nu har jag gjort det i 21år men jag orkar inte..

Vad ska jag göra?!

Tomten*

Hej ”Tomten”
Du måste ha kontakt med psykiatrin (eftersom du äter medicin). Försök att få hjälp från din kontakt på psykiatrin för att påverka kommunen, socialtjänsten måste hjälpa dig!
Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg

hej, jag är en tjej på 42 år, som har en ad/hd kombinerad typ, vad skiljer den från vanlig ad/hd? är väl inte direkt som någon "normal" 42 åring, om det nu finns någon mall, är mer omogen i mitt sätt kan ja tänka mig, men är mamma till en massa barn varav 1 av pojkarna har fått samma diagnos, medans 2 pojkar till i barnaskaran har det också, men har ingen diagnos, flickorna däremot, är problemfria, jag kan säga så här,, jag vet att jag har noll organisationsförmåga och så blir jag aldrig trött om jag får göra saker jag själv valt vill säga, haha/kram

Hej
Den vanligaste typen av ADHD är just den kombinerade formen, dvs att man uppfyller kriterierna för både uppmärksamhetstörning (AD) och hyperaktivitet/impulsivitet (HD).
Vänliga hälsningar / Erik Wirkberg